Orta Asya bütünleşmesi: Engeller ve teorik değerlendirme
Central Asia integration: Obstacles and theoretical evaluation
  1. Tez No: 408541
  2. Yazar: MEHMET ÇAĞATAY ABUŞOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. IKBOLJON QORABOYEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Asya, Bütünleşme, Jeopolitik, Avrasya, Central Asia, Integration, Geopolitical, Eurasia
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada 1991 yılında bağımsız kalan Orta Asya devletlerinin bütünleşmeye yönelmesi ve bütünleşmenin önündeki engeller araştırılmıştır. Çalışmanın birinci kısmında uluslararası ilişkilerdeki başlıca bütünleşme teorileri ve Orta Asya bütünleşmesini kolaylaştırıcı unsurlar incelenmiştir. Bunun yanında jeopolitik açıdan Orta Asya'nın özellikleri tartışılmış ve bu anlamda neden bütünleşmenin gerektiği ortaya konulmuştur. İkinci kısımda ise bölgenin tarihsel olarak sahip olduğu birlik, beraberlik algısından örnekler sunulmuştur. Bunun yanında bağımsızlık sonrasında bölge ülkelerinin bütünleşmeye bakışları ve ne şekilde adımlar attıkları araştırılmıştır. Son bölümün ilk ana başlığı altında ise Orta Asya'nın bütünleşme önünde hangi engellerle karşılaştığı incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünün son başlığı altında ise birinci kısımda açıklanan bütünleşme teorileri çerçevesinde Orta Asya bütünleşmesi Avrupa bütünleşmesi örnekleriyle karşılaştırılarak sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study researches the roadblocks in the path towards the integration of the Central Asian states which were independent in 1991. The first section of the study explores the main integration theories in international relations and the factors facilitating the Central Asian integration. It also discusses the geopolitical characteristics of Central Asia and postulates why such an integration is required. The second section puts forward examples of the historical perception on the unity and integrity of the region. It also studies the perspectives of the regional states to integration, as well as the kinds of steps they have taken to this end. Under the first major heading of the last section, the obstacles for Central Asia integration are examined. The last chapter of the study renders some results through a comparison of Central Asian integration and the examples of European integration in the framework of the integration theories explained in the first section.