An awareness research for neuromarketing that is a new scientific way of doing market research
Pazar araştırması yapmada yeni bir bilimsel yol olan nöropazarlama için farkındalık araştırması
- Tez No: 408559
- Danışmanlar: DR. NEŞE SARUHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pazarlama Araştırması, Geleneksel Pazarlama Araştırma Yöntemleri, Nöropazarlama, Nöropazarlama Araştırma Yöntemleri, Marketing Research, Traditional Marketing Research Tools, Neuromarketing, Neuromarketing Research Tools
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Pazarlama araştırması, pazarlama stratejisi, 4P ve tüketici ihtiyaç ve taleplerini belirlemede çok önemlidir. Bununla birlikte, son yıllarda geleneksel pazarlama araştırmalarının doyma noktasına gelmiş dünya pazarlarında yeterli olmadığı anlaşılmıştır.Anket, fokus grupları, gözlem ve deney gibi yöntemlerden oluşan geleneksel pazarlama araştırmalarıyla, katılımcılar kendi duygu, düşünce ve bilinç-altı düşüncelerini açıklayamazlar. Bu boşluğu ortadan kaldırmak için, nörobilimdeki teknolojik gelişmeler sayesinde, bilimsel uygulamalar nöropazarlama alanında kullanılabilir ve geleneksel pazarlama araştırmalarına kıyasla daha kesin sonuçlar alınabilir hem de soru dahi sormadan. Bu araştırmada Türkiye, İstanbul'da özel sektör firmalarında çalışan 83 kişi anketi cevapladı. 73 geçerli cevap toplandı ve analize dahil edildi. Bu araştırmadan pek çok sonuç çıkarılabilir; fakat en önemli sonuçlar şu şekilde sıralanabilir: Nöropazarlama Türkiye'de az bilinen bir kavramdır ve ikinci olarak Nöropazarlama uygulamalarının faydaları bilgisi cinsiyetler arasında fark göstermez. Diğer bir yandan, Nöropazarlama araştırma araçlarının pazarlama alanında çalışmayan profosyoneller tarafından pazarlama alanında çalışan profosyonellere kıyasla daha az bilinmesi sonucu çıkarılmıstır. Son iki önerme istatiksel paket programı olan SPSS kullanılarak souçların ne kadar anlamlı olduğu doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Marketing Research has a big importance on detecting marketing strategy, 4P and customer needs and wants. However, in the last decades it has been understood that traditional marketing research tools are not enough in saturated world-wide markets. Participants cannot express their emotions, thoughts and sub-conscious thoughts with the traditional marketing research tools such as in questionnaires, focus groups, observations and experiments. To eliminate this gap, thanks to the technological improvements in neuroscience, scientific applications can be converted into neuromarketing research field and even without asking questions neuromarketing gives more accurate results when compared with the tools of traditional marketing. In this research 83 people answered the questionnaire in private sector companies in Istanbul, Turkey. 73 valid answers were backed up and included into the analysis. A lot of results can be deducted from the research; however, the most striking results can be summarized as: Neuromarketing is a concept that is scarcely known in Turkey and the benefits of Neuromarketing applications knowledge shows no difference among genders. On the other hand it is deducted that neuromarketing research tools are known comparatively less among non-marketing working professionals than marketing professionals. The results of the last two propositions were uploaded to Statistical Package for the Social Science (SPSS) to verify how the findings are meaningful