Etik liderlik davranışının çalışanların iş tatminini arttırma yönündeki etkisi ve call center uygulaması
The impact of ethical leadership behaviour on boosting personnel's job satisfaction and the call center application
- Tez No: 408566
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERAL ELÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etik, Etik Liderlik, İş Tatmini, Etik Liderlik Boyutları, Ethics, Ethical Leadership, Job Satisfaction, Ethical Leadership Dimensions
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
İş tatmini, çağımızda örgütsel davranış alanında en çok işlenen konulardan biridir. İş tatminin örgütsel davranış alanında önemli yere sahip olmasının nedeni teknolojik gelişmeler karşısında ortaya çıkan yoğun rekabet ortamında işletmelerin varoluşlarını devam ettirebilme, belirli hedeflere ulaşabilme çabalarıdır. İşletmeler, bu yoğun rekabet ortamında amaçlarına ulaşmak ve üst düzey performansa erişebilmek için verimli çalışma, yüksek performans ve aynı zamanda çalışanların işlerinden memnun olmalarına odaklanmışlar ve bunu sağlamak için farkındalık geliştirmişlerdir. Yapılan bu çalışmalar aynı zamanda liderlere de sorumluluk yüklemektedir. Bu aşamada liderlik kavramlarından birisi olan etik liderlik davranışlarının önemli etkilerinden biri de çalışanların iş tatminini sağlamak ve devam ettirmektir. Bu araştırma, konuya açıklık getirmeyi amaçlayarak, liderlik kavramlarından biri olan etik liderlik davranışlarının çalışanların iş tatminini arttırmadaki etkisinden bahsedecektir. Bu araştırmanın amacı işletmelerde algılanan etik liderlik davranışları ile çalışanların iş tatminini arttırma arasındaki ilişkinin etkisinin ve gücünün incelenmesidir. Örneklem grubunu, 14 farklı sektörlerde faaliyet gösteren orta ve yüksek ölçekli firma ve kamu kuruluşlarında çalışmakta olan 150 çağrı merkezi çalışanı oluşturmaktadır. Araştırmanın amacına yönelik oluşturulmuş hipotezler, SPSS programında çeşitli istatistik teknikleri kullanılarak analiz edilmiş ve çıkan sonuçlar yorumlanmıştır. Sonuç olarak etik liderlik davranışlarının iş tatminini arttırma üzerindeki etkileri analiz edilmiş, etik rehberlik ve adil davranışın iş tatminini arttırmaya pozitif yönde etki ettiği, yol gösterme ve güç paylaşımının ise negatif etki ettiğine dair bulgular elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this age, job satisfaction is one of the most argued topics in the field of organizational behaviour. The reason why job satisfaction holds an important place in organizational behaviour is the establishment's need to suppy its maintenance and attain its objectives in the midst of the intense competition environment in relation to technological advancements. Enterprises are centered upon high performance and complacence of their employees in this intense competition environment to reach their goals and high level performance. and to acquire this, they have developped awareness. All studies that have been performed also encumber leaders. On this degree, one of the most important impacts of ethical leadership, a concept of leadership, is to provide and maintain job satisfaction to the employees. This research while aiming to clarify the matter will mention the impact of ethical leadership on personnel's job satisfaction. The aim of this research is to analyze the effect of the relation and the strenght between ethical leadership behaviours that are percieved in enterprises and the employee's job satisfaction. The sample group is formed by medium and large scale firms that are active in 14 different sectors and 150 call center employees who work in public enterprises. Hypothesis oriented towards the purpose of the research are analyzed by various statistic techniques in the SPSS programme and the results are interpreted. It is confirmed that the ethical leadership style effects the job satisfaction considerably. In conclusion, ethical leadership behaviors' on work satisfaction has been analyzed and it has been verified that ethical guidance and equitable treatment have a positive influence on increasing work satisfaction and a negative effect on guidance and performance share.