Çalışanların etik - dışı davranışlarını azaltmada etik liderliğin rolü: Ampirik bir çalışma
The role of ethical leadership in reducing unethi̇cal behaivior of employees: An empiricial study
  1. Tez No: 408567
  2. Yazar: CHİNARA MAMMADOVA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERAL ELÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etik, Etik Liderlik, Etik Dışı Davranışlar, Yaş, Kıdem, Ethics, Leadership, Unethical Behavior, Age and Tenure
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırmanın amacı, etik liderliğin, yaşın ve kıdemin işyerindeki etik dışı davranışlar üzerindeki etkisini incelemektir. Bu amaçla İstanbul ve Kocaeli illerinden farklı iş kollarında, ağırlıkta enerji, finans ve hizmet sektöründe, faaliyet gösteren 40 firmanın çalışanlarına (N=612) anket soruları yöneltilmiştir. Araştırmanın amacına yönelik oluşturulmuş hipotezler, SPSS programında çeşitli istatistik teknikleri kullanılarak analiz edilmiş ve çıkan sonuçlar yorumlanmıştır. Elde edilen bulgular incelendiğinde etik liderliğin, çalışanların etik dışı davranışlarına negatif yönde etki ettiği anlaşılmaktadır. Ancak, gerek yaşın gerekse kıdemin etik dışı davranışlara etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Thepurpose of this research is to examine the effect of ethical leadership, age and seniority on unethical behavior in the workplace. For this purpose, employees of 40 company were asked to complete a questionnaire (N = 612) which operating in the different business areas of Istanbul and Kocaeli mainly on the energy, finance and service sectors. Thehypothesesformedfor the purpose of research, was analyzed in SPSS software using various statistical techniques and the results are interpreted. According to the findings it is understood that ethical leadership has negative impact on the unethical behavior of employees. However, the impact of age as well as severance on unethical behavior statistically does not make sense.