Factors affecting new product sales performance in Turkish medical sector
Türk medikal sektöründe yeni ürün satış performansını etkileyen faktörler
  1. Tez No: 408587
  2. Yazar: AHMET EKE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLBERK GÜLTEKİN SALMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Medikal, satış, ürün, firma, pazar, Medical, Sales, Product, Company, Market
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
Bu çalışmanın amacı Türk medikal sektöründe yeni ürün lansmanında satış başarısını getiren ürün, firma ve pazar kaynaklı faktörleri belirlemek ve buna yönelik bir model oluşturmaktır. Çalışma firmadan firmaya satış alanında yapılmıştır. Çalışma kapsamında literatür taramasının ardından Türk medikal sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin genel müdür, yönetici ortak, yönetici satış ve pazarlama müdürleri, pazarlama ve satış uzmanlarının görüşleri alınmıştır. Anket çalışması bu alanda toplamda 203 çalışan ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda Türk medikal sektöründe radikal yenilikçilik, lansman profesyonelliği, lansman zamanlaması, , satış gücü deneyimi, firmanın şöhreti, pazar büyümesi faktörlerinin yeni ürün satış performansını olumlu yönde, ürün karmaşıklığı faktörünün ise yeni ürün satış performansını olumsuz yönde etkilediği görülmüştür. Literatürün önerdiğinin aksine, pazar yönelimi, ürün avantajı, pazarın test edilmesi, talep belirsizliği ve ürün karmaşıklığı faktörlerinin ise Türk medikal sektöründe ürün satış performansına olumlu ya da olumsuz bir katkısı olduğuna dair bir sonuca ulaşılmamıştır. Bu kapsamda çalışma dünyada genel medikal sektörde ilk kez gerçekleştirilmiştir. Ayrıca Türkiye'de de ürün, firma ve Pazar konu başlıkları altında bu kapsamda bir çalışma ilk kez gerçekleştirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to present a model which explains new product sales performance factors in the Turkish medical market. The study has been conducted at the business to business area. First of all a literature review has been conducted regarding performance factors under the titles of new product, company and market. In the study general managers, managing partners, sales and marketing managers, sales and marketing experts have been interviewed and surveyed at this context. The survey has been done with 203 employees form the Turkish medical sector. This study suggests that, the variables: radical innovations launch proficiency, launch timing, market orientation, sales force experience, company reputation, and market growth make positive impact on the new product sales performance while product complexity and competitive intensity make negative impact on new product sales performance in the Turkish medical market. Despite the earlier research findings in the literature, in this study, market orientation, market testing, product advantage, competitive intensity and demand uncertainty factors did not make a positive or negative impact on the new product sales performance at the medical sector. A study in this concept has been conducted for the first time in the world in the medical sector in general. Also in Turkey a study to explain the new product sales performance factors has been conducted for the first time analyzing within a scope of product, company and market related variables together.