Özel hayatın gizliliğini ihlal suçu
The crime of violation of privacy private life
- Tez No: 408586
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NUHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Özel hayat, özel hayatın gizliliği, kiĢisel veri, özel hayata saygı hakkı, Private life, Confidentiality of Private Life, Personal Data, the Right to Respect for Private Life
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
1982 Anayasası‟nın 20‟nci maddesinde ve Avrupa Ġnsan Hakları SözleĢmesinin 8‟inci maddesinde yer alan“özel hayatın gizliliği”hakkına yönelik fiiller 5237 sayılı Türk Ceza Kanunuyla birlikte suç olarak hukukumuza girmiĢtir. Bu suçun 1 Haziran 2005 tarihinden önce yürürlükte bulunan 765 sayılı Türk Ceza Kanun‟unda tam olarak bir karĢılığı bulunmamaktaydı. Özel hayat ile özel hayatın gizliliği hakkının her zaman geçerli olabilecek bir tanımını yapabilmek olanaklı değildir. Zira Avrupa Ġnsan Hakları SözleĢmesinin uygulayıcısı konumundaki Avrupa Ġnsan Hakları Mahkemesi de birçok kararında“Mahkeme, özel hayat kavramının tam olarak tanımlanmasının mümkün olduğu ya da böyle bir gayretin gerekli olduğu kanaatinde değildir.”Ģeklinde ve yine“özel hayat bütün unsurlarıyla tanımlanamayacak geniĢ bir kavramdır”Ģeklinde ifadelere yer vermiĢtir. Bunun yerine verdiği kararlarla özel hayatın kapsamını belirlemiĢtir. Buna göre; kiĢinin adı, soyadı, cinsiyet kimliği, etnik kimliği, yaĢam biçimi, görüntüsü, onur ve Ģöhreti, fiziksel ve psikolojik bütünlüğü, cinsel hayatı ve kiĢisel verileri özel hayata dâhil hususlar içinde yer alır. Özel Hayat Hakkına ĠliĢkin Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi de birçok kararında“Özel hayatın korunması her Ģeyden önce bu hayatın gizliliğinin korunması, baĢkalarının gözleri önüne serilmemesi demektir. Orada cereyan edenlerin yalnız kendisi veya kendisinin bilmesini istediği kimseler tarafından bilinmesini istemek hakkı, kiĢinin temel haklarından biridir.”Ģeklinde tanımlamıĢtır. Ancak en geniĢ tanımıyla bireyin“dingin ve rahat bırakılma hakkına ”sahip olduğu " kendine özgü alanıdır. Ġnceleme konusu 5237 sayılı TCK‟nun 134‟üncü maddesinde düzenlenen özel hayatın gizliliğini ihlal suçudur. ÇalıĢma üç bölüm halinde düzenlenmiĢtir. Birinci bölümde konunun daha iyi anlaĢılması için içeriği ve kapsamı tam olarak belirlenememiĢ özel hayat ile özel hayatın gizliliği ve korunması kavramları, devlet bakımından statü hak ve özgürlükler, insan hak ve özgürlüklerinin ulusal ve uluslararası kaynakları ile özellikle Avrupa Ġnsan Hakları SözleĢmesi ve Mahkeme kararları ıĢığında ele alınmıĢtır. Ġkinci bölümde suçun hukuksal yapısı ayrıntılı olarak incelenmiĢ ve benzer suçlarla mukayese edilmiĢtir. Üçüncü ve son bölümde ise Özel Hayatın Gizliliğinin Ġhlali sonucunu doğuran fiiller belirtilmiĢtir.
Özet (Çeviri)
20th article of the 1982 Constitution and the European Convention on Human Rights is located in Article 8 of“the confidentiality of private life”for the right verb has entered our national law in 5237 with the Turkish Criminal Code offenses. This offense is in force before 1 June 2005 No. 765 of the Turkish Penal Code was not exactly a response. Private life and private at all times of life‟s privacy right değildir.zir possible to make a definition which applies to the European Court of Human Rights European Court of Human Rights in implementing the position of the Convention Court in the many decisions,“the Court of privacy concept that it is possible to define exactly or in the conviction that it is necessary that an effort are not. ”, and by“ private life is a broad concept that cannot be identified with all the elements, ”the judgment of the form of expression rather than places have been determined the scope of private life. Accordingly; the person‟s name, last name, gender identity, ethnicity, lifestyle, image, honour and reputation, including the physical and psychological integrity, sexual and personal data are included in the issues involved in private life. Supreme Court and the Constitutional Court on the right to private life in the many decisions“before everything protection of private life to protect the confidentiality of your life, is to be laid before the eyes of others. There are only those who draft him or her the right to request to be known by anyone that wants to know, is one of the person‟s fundamental rights. ”He has given place to such assessment. However, individuals with the broad definition of“the right to be left calm and relaxed”owned "is a unique field. Examination of the 5237 Penal Code is violating the privacy held in 134.madde. Content and context for understanding work better subjects have been arranged in the part in three sections with private life not fully determine to privacy and protection concepts, status, rights and freedoms with regard to the state of human rights in national and international resources and freedom, especially European Convention on Human Rights and are discussed in the light of the court decision. Legal structure of the offense in the second part examined in detail and are compared with similar offenses. The third and final section of Private Life Privacy Violation result of acts that give rise to the decisions issued below.