Türkiye'de 1960 - 1980 yıllarında anti - Amerikanizm'in yükselişi
Increasing anti - Americanism in Turkey between the years of 1960 and 1980
- Tez No: 408602
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURAK KÜNTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Amerikan karşıtlığı, Türkiye – ABD İlişkileri, Anti-Americanism, Turkey-US Relations
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
1960 ve 1980 yılları arasında Türkiye'de yükselen Amerikan karşıtlığının inceleneceği bu tez çalışmasında iki ülke arasında yaşanan siyasi gelişmeler ve tarihi olaylar ele alınmıştır. Birinci bölümde Anti-Amerikanizm kavramı ile ilgili yapılmış tanımlara ve açıklamalara yer verilmiştir. Kavramsal çalışmanın devamında ise Anti-Amerikanizm'in dünyada yükselişi ve başka ülkelerde nasıl yer edindiği üzerine çalışılmıştır. İkinci bölümde 1960-1980 yılları arasında Türkiye ve ABD ilişkilerinde oluşan dışsal dinamikler ele alınarak Türkiye ve ABD ikili ilişkilerinde gerçekleşen önemli olaylara değinilmiştir. Küba Krizi, Johnson Mektubu, Kıbrıs Sorunu, Türkiye'nin NATO üyeliği gibi konular anlatılarak Türkiye ve ABD'nin bu olaylar sırasında ne şekilde rol aldıkları, birbirleriyle olan etkileşimleri anlatılmıştır. Üçünde bölümde ise 1960 ve 1980 yılları arasında içsel gelişmeler üzerine çalışılarak anayasal süreçler, koalisyonlar, darbeler, sol ve sağ hareketler, Türkiye'nin ekonomik gelişmeler incelenmiştir. Çalışmanın sonuç kısmında ise Türkiye'de Anti Amerikanizm'in etkileri tartışılarak oluşan algının Anti Emperyalizm mi yoksa ABD eylemlerine karşı bir tepki mi olduğu sorusuna yanıt bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, which will study increasing Anti-Americanism in Turkey between the years of 1960 and 1980, political developments and historical events between these two countries will been analyzed. In the first section, definitions and explanations about the concept of anti-Americanism will be covered. The study on the increase in anti-Americanism worldwide and how it affected other countries have followed this conceptual analysis. In the second part, milestones of the relationship of Turkey and the U.S. will be shown in the light of external dynamics of the Turkish - American relations between 1960 and 1980. The Cuban missile crisis, Johnson's letter, the Cyprus issue, the accession of Turkey to the NATO, and how Turkey and the United States interacted during these issues and also their interaction with each other will be explained. In the third section, constitutional process, coalition governments, coup d'états, left-wing and right-wing movements, and economic developments in Turkey have been analyzed through domestic politics during the term from 1960 to 1980. In concluding the study, the question of whether the perception in Turkey is an anti-imperialism or a reaction toward American policies has been answered by discussing the effects of antiAmericanism in Turkey.