The importance of motivational techniques from the perspective of prospective teachers
Güdüleyici yöntemlerin geleceğin öğretmenleri perspektifinden önemi
- Tez No: 408608
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEHNAZ ŞAHİNKARAKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Güdüleyici Yöntemler, Geleceğin Öğretmenleri, Motivational Strategies, Prospective Teachers
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmanın amacı güdüleyici yöntemlerin geleceğin öğretmenleri tarafından öneminin keşfedilmesidir. Bu çalışmada geleceğin öğretmenlerinin en önemli ve en önemsiz buldukları güdüleyici yöntemler incelenmiştir. Bu çalışma aşağıdaki soruları cevaplamaya çalışmaktadır: Hangi güdüleyici yöntemler EFL bölümündeki geleceğin öğretmenleri tarafından en çok önemsenmektedir? Hangi güdüleyici yöntemler EFL bölümündeki geleceğin öğretmenleri tarafından en az önemsenmektedir? Staja katılmak geleceğin öğretmenlerinin hangi güdüleyici yöntemlerin daha önemli olduğu fikirlerini etkilemekte midir? Öğretmenlik tecrübesi geleceğin öğretmenlerinin hangi güdüleyici yöntemlerin daha önemli olduğu fikirlerini etkilemekte midir? Bu çalışma anket tabanlı bir çalışmadır. Katılımcıların hepsi Akdeniz Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümünde okuyan geleceğin öğretmenleridir. Veriler iki bölümden oluşan bir anket yoluyla toplanmıştır. Anketin ilk bölümünde katılımcılar staja katılıp katılmadıkları ve öğretmenlik tecrübeleri hakkında bilgi verdiler. İkinci bölümünde ise hangi güdüleyici yöntemlerin geleceğin öğretmenleri tarafından önemli bulunduğu seçtiler. Sonuçlar en çok önemsenen güdüleyici yöntemlerin aşağıdaki sırayla verildiğini göstermiştir:“öğrencilere onları önemsediğini göstermek”,“ sınıfta kullanılan İngilizce oranını artırmak”,“yönergeleri öğrencilere göstererek vermek”,“öğrencilerin başarılarını ve çabalarını takdir etmek”. En az önemsenen güdüleyici yöntemler ise sırasıyla:“üst sınıftaki öğrencileri İngilizce deneyimlerini paylaşmaları için sınıfa davet etmek”,“alıştırmaları daha zor hale getirmek”,“öğrencilerden aynı hedef için çalışmalarını istemek”,“sınıf kurallarını öğrencilerin belirlemesine izin vermek”. Buna ek olarak geleceğin öğretmenlerinin güdüleyici yöntemleri seçimleri ile staja katılmalarında ve öğretim tecrübeleri arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Son olarak veriler bize geleceğin öğretmenlerinin güdüleyici yöntemlerin farkında olduklarını ve derslerinde uygulamaya istekli olduklarını göstermektedir. Geleceğin öğretmenleri“sınıf kurallarını öğrencilerin belirlemesine izin ver”yöntemi dışındaki tüm yöntemleri ortalamanın üzerinde önemli görmüşlerdir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to discover the importance of motivational strategies as perceived by prospective teachers. The prospective teachers` perceptions of most and least important motivational strategies were examined. This study seeks to answer the following questions: What motivational strategies are most valued by prospective EFL teachers? What motivational strategies are least valued by prospective EFL teachers? Does participating in practicum affect the perception of which strategies are most important? Does teaching experience affect the perception of which strategies are most important?" This research was a survey-based study. There were 77 participants in this study all of whom were EFL prospective teachers at Akdeniz University. Data was collected through a questionnaire which consisted of two sections. In the first section participants provided demographic data about their grade and amount of teaching experience and whether they had attended practicum. In the second part the importance of motivational strategies as perceived by prospective teachers was examined. Findings revealed that the motivational strategies that were given the most emphasis were show students you care about them, increase the amount of English you use in the class, give clear instructions by modelling, and recognize students` effort and achievement. The motivational strategies that were least favored by prospective teachers were respectively: invite senior students to share their English learning experiences, make tasks challenging, ask students to work towards the same goal and let students suggest class rules. Additionally, a significant relationship was not found between prospective teachers` selection of motivational strategies and their state of attendance to practicum and amount of teaching experience they have. Finally, the data showed that the prospective teachers are aware and willing to implement motivational strategies in their classrooms. They considered all items to be above average importance with the exception of one strategy which was let students suggest class rules.