Medeni Usul Hukukunda karşı dava
Counter claim in Procedural Law
  1. Tez No: 408609
  2. Yazar: TUĞÇE ARSLANPINAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEDİM MERİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Karşı dava, önemi, şartları, dava konusu, dava türleri, hüküm, Counterclaim, significance, conditions, subject matter in dispute, types of lawsuits, provision
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
İnceleme konumuzu“Medeni Usul Hukukunda Karşı Dava”oluşturmaktadır. Karşı dava, derdest bir davanın davalısının, asıl davanın davacısına karşı aynı dosya numarasında esasa cevap süresinde açtığı, talepler arasında takas veya mahsup ilişkisi bulunan yahut asıl dava ile arasında bağlantı bulunan dava olarak tanımlanabilir. Çalışmamız üç ana bölümden oluşmaktadır. Buna göre ilk bölümü, iki kısımdan oluşmaktadır. İlk kısımda, genel olarak karşı dava kavramı ve önemi üzerinde durulmuştur. İkinci kısımda ise, karşı davanın kanundan doğan şartları ayrıntılı olarak açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmamızın ikinci bölümünde, karşı davanın kanunda açıkça düzenlenmemiş olmakla birlikte görülebilmesi için var olması gereken diğer şartları üzerinde durulmuştur. Bu şartlar açıklanırken özellikle Yargıtay kararları ve doktrin görüşlerinden faydalanılmaya çalışılmıştır. Çalışmamızın üçüncü bölümü ise, ilk bölümde olduğu gibi iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısmında, genel olarak dava konusu, karşı davanın konusu ve dava türlerine göre karşı davanın konusunun ne şekilde olabileceği hususu üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümün ikinci kısmında ise karşı davanın hüküm ve sonuçları ayrıntılı olarak açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This primary purpose of this study is to discuss 'Counter claim in Procedural Law'. Counter claim is a claim pled against the claintiff by a defendant where defendant is required to make a counterclaim in an answer if the counterclaim arises from the same transaction or occurrence on which the plaintiff is suing. The study consists of three main parts and the first part consists of two sections. The first section, mainly focuses on the the concept of counterclaim and its significance. In the second section, legal conditions of counterclaim are examined in detail. The second part of the study demonstrated the required conditions for counterclaim that are not enacted by law. These conditions are further explained through the instrument of supreme court decisions and doctrine. The third part of the study consists of two sections as the first part. The first section of the third part indicates, the subject matter of dispute, the cause of counterclaim and the cause of counterclaim according to the types of lawsuits in general. Finally, the provions and consequences of counterclaim are explained in detail in the second section of the third part.