551 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile işçi buluşlarına ilişkin patent haklarının korunması
The preservation of the patents rights related to the employee inventions by the Decree Law No: 551
  1. Tez No: 408683
  2. Yazar: ÖZGE ÇELİK SİPAHİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MÜRSEL BAŞGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İşçi, İşçi Buluşları, Employee, Employee Inventions
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Hızla gelişen teknoloji ve sanayileşme ile toplumlar ve kişiler arasındaki rekabetartmış, bu durum da işletmelerin, araştırma-geliştirme faaliyetlerine ve teknolojik ilerlemelereverdiği önemi artırmıştır. Bu nedenle, söz konusu araştırma-geliştirme faaliyetleri kapsamındaişçilerin gerçekleştirdiği buluşlar önem kazanmış ve bu buluşlara ilişkin hukukidüzenlemelerin de bununla paralel olarak ayrıntılı olarak düzenlenmesi ihtiyacı ortayaçıkmıştır.Bu tez iki bölümden oluşmaktadır. Tezin ilk bölümünde ?İşçi Buluşları ile ilgili geneldüzenlemeler?, ikinci bölümde ise ?Türk Hukuk Sisteminde İşçi Buluşlarına ilişkin hukukidüzenlemeler? konuları incelenmektedir. İlk bölümde işçi buluşlarının önemi ve etkileri ileişçi buluşlarına ilişkin kavramlar ve bu hususa ilişkin karşılaştırmalı hukuktaki düzenlemelereyer verilmiştir. İkinci bölümde işçi buluşlarının, Türk Hukuk Sisteminde tarihi gelişimi,Borçlar Kanunu'nda ve Pat. KHK kapsamındaki düzenlemelere yer verilmiştir. Son olaraktezde verilen bilgiler doğrultusunda ulaşılan veriler değerlendirilerek, işçi buluşlarının Türkhukuk sistemindeki durumuna ilişkin genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the rapidly developing technology and industrialization, the competition amongthe communities and the people and accordingly, the importance of the technologicimprovements and the research&development activities attached by the companies hasascended. Therefore; the inventions which are invented by the employees in the scope of theseresearch&development activities have gained significance and, in parallel with that; the needof detailed arrangements of the existing legal regulations concerning these inventions hasbeen arised.This research is made of two main chapters. In the first chapter; ?İnternational generallegal regulations concerning the employee inventions? and in the second chapter; ?Thespecific legal regulations concerning the employee inventions in Turkish Legal System? havebeen analyzed. In the first chapter of the research; the İnternational historical developments ofthe employee inventions, the notions relating to the employee inventions concerning this issuehave been handled. In the second chapter; the legal regulations in the Code of Obligationsconcerning and the regulations in the legislations of patents concerning the employeeinventions have been examined. Finally; by evaluating the datas given in the research, thedifferences between these two legal regulations has determined and a general evaluation ofthe situation of the employee inventions has been made.