İnovasyon yönetiminin marka yönetimi üzerindeki etkileri: Mobilya sektörüne yönelik bir araştırma
The effects of innovation management on brand management: A study for the furniture industry
  1. Tez No: 408695
  2. Yazar: ÖZLEM IŞIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZÜMRÜT ECEVİT SATI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnovasyon, inovasyon yönetimi, stratejik inovasyon yönetimi, marka, marka yönetimi, Innovation, innovation management, strategic innovation management, brand, brand management
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 248
Özet
ÖZETDünyada yaşanan rekabet ortamında başkalarının çalışmalarını ve ürünlerini taklit ederek ayakta kalabilmek gitgide zorlaşmaktadır. Piyasa koşullarını ve gereksinimlerini hissederek, sezerek, özgün, farklı ve belki de sıra dışı ürünlerin geliştirilmesi ve pazarlanması gerekmektedir. Ülkelerin rekabet gücünün arttırılmasında inovasyon etkinliklerinin yaşamsal rol oynadığı bilinen bir gerçektir. İnovasyon kıran kırana rekabetin olduğu günümüz işletmelerinde firmaların bu rekabetten fayda sağlaması adına organizasyon ve yönetim anlayışlarını şekillendirerek bu yönde çalışmaları teşvik eden bir kuram olarak karşımıza çıkmaktadır.Gelişen teknoloji ve mevcut ekonomik şartlar, günümüz tüketicisini ürünlere para vermektense markaları tercih etmeye zorlamaktadır. Müşterilerin tercihlerindeki etkin marka olgusu, firmaların markalaşmaya olan ilgilerini arttırmaktadır. Markalaşma, müşteriler ile ürün arasında duygusal bir kimlik yaratma eylemine dönüşmüştür.Ülkemiz için rekabet arttırıcı bu etkenlerin günümüzde çok daha yoğun olarak yaşandığı görülmektedir. Dünyada ekonomik kalkınmanın ileri aşamalarına geçmiş olan gelişmiş ülkelerde birçok sektörde imalat sanayinin üretim içindeki payı sürekli azalmaktayken, gelişmekte olan ülkelerde ise imalat sanayinin payı sürekli artmaktadır. Ülkemizde de önemli vergi ve istihdam kaynağı haline gelen imalat sanayi; gelişme düzeyi ülkemizden düşük, hızı ülkemizden fazla olan ülkelere hızla kaymaktadır. Özellikle emek yoğun sektörlerde bu hız daha da fazladır. Bu hız ulusal markaları önemli ölçüde etkilerken uluslar arası markaların fason üreticilerinin yok olmasına neden olmaktadır. Uzun süre üretim odaklı çalışan Türk firmaları pazarlamanın önemini daha fazla hissetmektedirler. Marka yönetim sistemi ve markalama stratejileri, tüketicilerin pazardaki ürünlerin birbirinden farklı versiyonlarını ayırt edebilmesi ve tekrar satın alabilmelerini sağlar. Bu sebeple Türk firmaları araştırma ve geliştirme çalışmalarına ve kaliteye verdikleri önemi arttırarak, kendi markalarını kendilerinin oluşturacağı farklı ve yeni pazarlama kanallarıyla desteklenmekte ve gelişmektedir.Bu çalışmada imalat sektöründe inovasyon yapmanın, inovasyon yönetiminin ve marka yönetiminin kaçınılmaz olduğu, inovasyon ve marka yönetimi kavramları ve örnek olarak mobilya sektörü ele alınarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTGradually, it is being dificult to survive by immitating the others' studies and products in the competition environment seen all over the world. Feeling and being aware of the marketing terrms and necessities, it is necessary to develop and commercialize the different, unusual and original products. In order to increase the competition power of the countries, innovation activities play a very important role. Inovation is a theory that encourages the studies shaping the organization and management perception to let the firms get benefit in the business where there is dog-eat-dog.Developing technology and current economical conditions force the today's consumer to prefer brands rather than paying to other products. The effective brand fact in preferances of the consumers increases the interest of the firms towards brands. Branding changed into creating an emotional identification between the product and the consumer.Nowadays, these factors that effect the level of competition for our country are prominent than ever. In most of the developed countries the share of manufacturing industry in production is decreasing constantly, on the other hand, in developing countries, this share is in constant increase. In our country, manufacturing industry, which is one of the chief sectors that provides tax income and employment, is being transferred to countries with lesser economic growth but with a higher velocity. In labor-intensive areas, this velocity is even higher. This velocity affects national brands to a great degree and also causes the contract manufacturers of international brands to disappear. Turkish firms which have long been concentrating on the production aspect of economy, have come to realize the importance of marketing. Brand management and product branding strategies help consumers to identify and tell the difference between the various versions of similar products in the market and thus enables them buy the appropriate ones. Hence, Turkish firms are paying more attention to research and development and are trying to implement new marketing strategies.In this study, the importance and inevitability of innovation and brand marketing is presented using furniture sector as a sample case.