Çukurova bölgesinde izole edilen M. tuberculosis suşlarında rifamisin ve izoniazid direncinin yeni bir yöntem olan Multi - PCR - SSCP ile tespiti
Detection of rifampicine and isoniazide resistance in Mycobacterium tuberculosis with new method Multi̇ - PCR - SSCP in Çukurova regi̇on
  1. Tez No: 408708
  2. Yazar: M. BEGÜM KAYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KÖKSAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Mycobacterium tuberculosis, ilaç direnci, Multi-PZR-SSCP, Mycobacterium tuberculosis, drug resistance, Multi-PCR-SSCP
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Rifampin (RIF) ve İsoniazid (INH) direnci tüberküloz tedavi ve kontrolü için ciddi ve önemli bir tehdit oluşturmaktadır. İlaca dirençli tüberkülozun kontrolü, dirençli vakaların doğru tedavisine ve hızlı tanısına bağlıdır. Yeni moleküler tanı metotlarının kullanımı ile klinik örneklerden izole edilen RIF ve INH dirençli M. tuberculosis suşlarının genetik karakterizasyonu; Çoklu ilaç Dirençli (ÇİD) M. tuberculosis epidemiyolojisi ile tedaviye cevap alınamayan tüberküloz olgularının kontrolü için faydalı bilgiler sağlayabilir. Bu çalışmada, 32 dirençli izolatta dirence sebep olan mutasyonları yeni bir yöntem olan ?Multi-PZR-SSCP ile araştırıldı.Bu amaçla RIF direncinin göstergesi kabul edilene ?81 bp'lik? bölgeyi de içeren RNA polimerazın ß-alt ünitesini kodlayan gen olan rpoB geni ve INH direncinin göstergeleri olan katG ve inhA genlerindeki mutasyonlar Multipleks-PZR-SSCP yöntemi ile araştırıldı.Bu tez, Çukurova Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafındanTF2009D7 nolu proje olarak desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Resistance to rifampicin (RIF) and İsoniazide (INH) cause a serious and significant threat to tuberculosis control. Control of drug resistant tuberculosis relies proper treatment of drug resistant cases and rapid diagnosis. Molecular characterization RIF-resistant and INH-resistant M. tuberculosis clinical strains of different origins can generate information useful for developing rapid molecular diagnostic methods that are widely applicable. In this study, newly developed Multi-PCR-SSCP. method was evaluated with 32 clinical isolates of M. tuberculosis for detection rpoB, katG and inhA gene mutations .For RIF resistance characterization, we investigated a 250-bp central region of the RNA polymerase b-subunit gene (rpoB) that covers the 81-bp-core region known to be the marker for RIF resistance and two important genes as katG and inhA as known to be the marker for INH resistance.