Toplumsal kültür - örgüt kültürü ilişkisi üzerine sağlık sektöründe nicel bir araştırma: Manisa örneği
A study on relation between social culture and organi̇zational culture in health sector: Manisa example
  1. Tez No: 408754
  2. Yazar: ZEYNEP ADIGÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİNÇ KÖSE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, örgüt, örgüt kültürü, sağlık sektörü, Culture, Organization, Organization Culture, Health Sector
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 288
Özet
Araştırmanın amacı Manisa ilinde faaliyet gösteren hastanelerde görevli sağlık çalışanlarının toplumsal kültürel boyutlarla mevcut analizini yapmak, çalıştıkları hastanelerin örgüt kültürü tiplerini ortaya koymak ve bu sınırlarda toplumsal kültür örgüt kültürü ilişkisini değerlendirmektir.Araştırma, bu amaç çerçevesinde Manisa'da faaliyet gösteren Manisa Devlet Hastanesi, Özel Vatan Hastanesi ve Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi olmak üzere 3 farklı örgüt tipine sahip hastanede gerçekleştirilmiştir. Bu örgütlerde hekim ve hemşire olarak görev yapan sağlık çalışanları toplumsal kültürel boyutlar (paternalizm, güç mesafesi, kadercilik, statüye saygı, bireycilik-toplulukçuluk) açısından değerlendirilmiştir. Kültürel boyutların demografik özellikler açısından farklılıklar gösterip göstermediği ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Araştırma kapsamında aynı zamanda hastanelerin örgüt kültürü tipleri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışanların demografik özelliklerinin örgüt kültürü tiplerinin değerlendirilmesi açısından farklılıklar yaratıp yaratmadığı değerlendirilmiştir. Hastanelerin algılanan mevcut örgüt kültürü yanında tercih edilen örgüt kültürü tipleri de araştırmada incelenmiştir. Daha sonra ise, sağlık çalışanlarının toplumsal kültür boyutlarına eğilimleri ile örgüt kültürü tipleri arasında bir ilişki olup olmadığı belirlenmeye çalışılmıştır.Sonuç olarak, çalışan sağlık çalışanlarında toğluluğa bağlılık boyutunun baskın olduğu görülmüştür. Araştırmanın yürütüldüğü hastanelerin örgüt kültürü tipinin hiyerarşi kültürü, tercih edilen örgüt kültürünün ise klan kültürü olduğu saptanmıştır. Toplumsal kültür örgüt kültürü ilişkisi değerlendirildiğinde kültürel boyutlar içinde sadece güç mesafesi ile hiyerarşi kültürünün ilişkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to analyze health workers (officials) in Manisa hospitals on cultural and social perspective and demonstrate the organization structure of these hospitals and evaluate the relation between social culture and organizational culture within these boundaries.The study, within this perspective, has been contucted in Manisa State Hospital, Private Vatan Hospital and C.B.Ü hospital which have three different original organization structures. In these organizations, health workers(stuff) have been evaluated in terms of social, cultural points (paternalism, competence extent, fatalism, respect to statute, individualism-community consciousness). Whether cultural points have demographic features has been questioned. Within the study, we tried to determine the organizational cultural features of the hospitals at the same time whether demographic features of the employees had differences from the point of the evaluation of the organization culture types was evaluated. Besides the present organizational culture of the hospitals, preferred organizational culture types were also analysed. Later, whether there is a relation between the tendency of the health workers (employees) to social culture types has been evaluated.Finally, it was determined that dependency on group point was dominant between the health workers (employees). It was determined that the clan culture was preferred and in the hospitals where the study was carried out the organizational culture type was hierarchial. When the relation of social culture and organization culture was evaluated, it was realized that within the cultural respect, only the competence extent was related to hierarchial culture.