Türkiye'de merkezi ve yerel yönetimlerde denetim: Teftiş denetim organları mevzuat farklılıkları
In Turkey, the central and local goverments control: Inspections of control organs regulatory differences
- Tez No: 408769
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ZEHRA SAVİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yerel yönetim, Merkezi yönetim, Teftiş, Denetim, Yönetmelik, Local government, central government, Inspection, Control, Regulation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Kamu yönetiminin önemli ayaklarından birisini teftiş ve denetim oluşturur. Hizmetlerin beklenen hedeflere ulaşıp ulaşmadığı, hizmet maliyetlerinde tutarsızlık olup olmadığı, yapılan işlemlerin yasa ve yönetmeliklere uygun olup olmadığı teftiş ve denetimlerle ortaya çıkar. Ancak teftiş ve denetimi sadece hataları tespit etmeyi sağlayan bir durum olarak görmek, ciddi bir yanlışa yönlenmek demektir. Denetlenenlerdeki genel yargı bu olsa da teftiş ve denetimin özünde yol göstermek, doğruya yönlendirmek, daha iyiye ulaşabilmek adına, yapılması gereken işlemleri ortaya koyabilmek, eksiklikleri tespit edebilmek anlamına da gelmektedir. Türkiye'nin de dahil olduğu Kıta Avrupası hukuk sistemi, özel ve kamu hukukunu ayrı iki sistem olarak benimsemiştir. Bu durum, denetimi teftiş ve kontrol olmak üzere iki bölüme ayırmıştır. Türkiye'de denetim işlemleri müfettiş, kontrolör ve iç denetçi olarak üç ayrı statü üzerinden yapılmaktadır. Teftiş Kurulu Yönetmelikleri için bir standart bulunmamaktadır. Bu nedenle bütün kurumlar kendi Teftiş Kurulu Yönetmeliklerini çıkarmışlardır. Yönetmelikler arasında büyük oranda benzerlikler bulunmasına karşılık, detaylarda ciddi farklılıklar bulunmakta, bu da uygulamada farklı sonuçlara yol açabilmektedir. Ayrıca denetim kurumları arasında koordinasyon eksikliği de uygulamalar arası farklılıklara neden olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Forms one of the important pillars of the inspection and control of public administration. Which achieved the expected target service, whether the inconsistency in service costs, inspection whether the transactions are in accordance with the laws and regulations and will emerge with control. However, inspection and control not only see it as a situation that allows to identify the orientation error is a serious mistake. General guidance essence of the judicial inspection AnlArdAki inspection and control it though, steer to the right, better access to in order to demonstrate the process needs to be done is meant to be able to identify shortcomings. Continental European legal system to which Turkey is included, has embraced the private and public law as two separate systems. In this case, control is divided into two parts, inspection and control. Control operations in Turkey inspectors, controllers and internal auditors is carried out in three separate status. Supervisory Board does not have a standard for regulations. Therefore, all institutions have their own interests in the Regulation of Internal Audit. There are similarities between the largely corresponds to the regulations, there are considerable differences in the details, which can lead to different results in practice. In addition, xii the lack of coordination between the supervisory authorities may also lead to differences between the applications.