Örgüt kültürünün kriz yönetimine etkisi: Ankara Büyükşehir Belediyesi örneği
Effect of organizational culture on crisis management: Ankara Metropolitan Municipality example
- Tez No: 408792
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN ŞEŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kriz, kriz oluşum süreci, kamu yönetimi, kamu yönetiminde kriz, örgüt kültürü, Crisis, crisis formation process, public administration, crisis in public administration, organizational culture
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırma,“Örgüt kültürünün kriz yönetimine etkisini”incelemeyi amaçlamıştır. Bu amaç doğrultusunda, Ankara Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı personeline uygulanmıştır. 236 kişiye uygulanan anketin geri dönüşleri sonrası, cevapsızlık oranının yüksek olduğu formlar belirlenerek çalışma dışında bırakılmış ve 200 adet form analize tabi tutulmuştur. Veriler çalışmada incelenecek hipotezlere uygun olarak oluşturulan soru formu ile elde edilmiştir. Uygulanmış olan soru formu, katılımcıların demografik bilgilerine, kriz yönetimi ölçeğine ve örgüt kültürü ölçeğine ilişkin ifadeleri içermektedir. Katılımcılardan bu ifadelere katılım düzeylerini belirtmeleri istenmiştir. Elde edilen veriler SPSS 20.0 yazılım programı ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda; cinsiyetler arasında kriz yönetimi ölçeği alt boyutlarından krizlere hazırlıklı olma, gelecekteki krizlere hazırlıklı olma alt ölçekleri ile örgüt kültürü ölçeği alt ölçeklerinden uyum yeteneği ve vizyon alt ölçeği anlamlı farklılık göstermektedir. Yaş grupları arasında kriz yönetimi ölçeği ve örgüt kültürü ölçeği alt boyutlarının hiç biri anlamlı farklılık göstermemektedir. Eğitim durumuna göre ise kriz yönetimi ölçeği alt boyutlarından hatalardan öğrenme alt ölçeği anlamlı farklılık gösterirken diğer alt ölçekler anlamlı farklılık göstermemektedir. Birimlere ve kurumda çalışma süresine göre yapılan karşılaştırmada kriz yönetimi ölçeği alt ölçeklerinden krizlere hazırlıklı olma alt ölçeği anlamlı farklılık gösterirken diğer alt ölçeklerde anlamlı düzeyde bir farklılık gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine“the effect of organizational culture on crisis management”. For this purpose,it was applied to the personnel of Ankara Metropolitan Municipality,Department of Social Services. After the feedbacks were obtained for the survey applied to 236 people,the forms with low rate of response were identified and excluded from the study,and 200 forms were analyzed. The data were obtained by the questionnaire created pursuant to hypotheses to be examined in the study. Questionnaire that was applied, comprises expressions on demographic details of the participants,crisis management scale,and organizational culture scale. The participants were asked to state how much they agree on these expressions. The data obtained were analyzed with SPSS 20.0 software program. As a result of the analysis;crisis preparedness,futurecrisis preparedness sub-scales in the crisis management scale sub-dimensions, and the ability to adapt and vision sub-scales in sub-dimensions of organizational culture among genders showed significant difference. None of crisis management scale and organizational culture sub-dimensions showed significant difference among age groups. In terms of educational background,learning from mistakes sub-scale among crisis management sub-dimensions showed significant difference while other sub-scales showed no significant difference. In the comparison made in terms of units and work duration of the institution,crisis preparedness sub-scale among crisis management scales showed significant difference while other sub-scales showed no significant difference.