Kur'an-ı Kerîm'de mu'tel fiiller
Weak verbs in Holy Quran
  1. Tez No: 408822
  2. Yazar: MEHMET AKINCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: İlletli fiiller, illet harfleri, ilâl, kalb, nakil, hazif, Kur'anda m'utel fiiller
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Sarf biliminin konusunu teşkil eden çekimli fiillerin ve mureb isimlerin fazla harflerini atarak, yer değiştirmiş ya da eksiltilmiş olan harf ve harekeleri tespit ederek kelimenin kökenine pratik ve sağlıklı bir şekilde inebilmek, kelimeyi doğru telaffuz etme, ihtiyaç anında sözlüklere müracaat edebilme ve doğru anlamlandırabilme açısından son derece önemlidir. Bunu sağlamak için yapılması gereken en önemli işlerden biri illetli fiillerin tanınması, yaygın kullanımda olanların diğerlerine kıstas teşkil etmesi bakımından tespit edilip, ne tür değişimler geçirdiklerinin genel geçer kurallar çerçevesinde örnekler üzerinden incelenmesidir. Çalışma tam olarak bunu hedeflemektedir. Çalışma giriş, iki bölüm ve sonuç kısmından ibarettir. Giriş kısmında araştırmaya dair bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde kelime ve kelimenin kısımları, kelimenin çağrıştırdığı yakın kavramlar ve son olarak farklı açılardan fiiller üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde illet harfleri ve şemalarla desteklenerek ilâl türleri açıklanmış, bu ilâl kuralları Kur'an-ı Kerîm'de geçen kelimeler üzerinde uygulanmıştır. Sonuç bölümünde ise çalışmaya dair genel kanılar, elde edilen genel bilgiler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
By omitting extra letters from declinable verbs and inflectable nouns reaching to the root of a word in practical and healthy way is extremely vital for correct pronunciation, to look for in dictionaries when it is needed and to give meaning correctly. In order to do so, one of the most important things to be done is recognition of weak verbs, detecting the widespread used ones to be criteria for others and examining what kind of changes have been made through examples in the framework of generally accepted rules. This study aims at exactly that. The study consists of introduction, two chapters and conclusion. In the introduction part information is given about the research. In the first chapter word and type of word, the close concepts and at end of chapter verbs in different aspects are examined. In the second chapter weak letters and types of rules/ilâl are explained with schemes and applied on to the weak verbs in Holy Quran. In conclusion, the general opinion regarding the study and general information obtained is given.