Polikistik over sendromlu bayanlarda lipid peroksidasyonu ve antioksidan enzim düzeyi
Antioxidant enzyme activity and lipid peroxidation in woman with polycystic ovary syndrome
- Tez No: 408850
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET VAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: PKOS, lipid peroksidasyonu, SOD, PCOS, lipid peroxydation, SOD
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Polikistik over sendrom'lu (PKOS) bayanlarda lipid peroksidasyonu ve antioksidan enzim düzeyini tespit için lipid peroksidasyonu son ürünü olan malondialdehid (MDA) ve antioksidan enzim düzeyini göstermek amacıyla süperoksit dismutaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GSH-Px) ve katalaz (CAT) enzim düzeylerini ölçmektir.Materyal-metod: Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine başvuran ve polikistik over sendromu tanısı alan ve kendisinden izin alınmış 30 kişilik hasta grubu ile polikistik over sendromu olmayan kişilerden izin alınarak 30 kişilik yaşa uygun kontrol grubu oluşturuldu. Süperoksit dismutaz aktivitesi; Sun ve arkadaşlarının metoduna ve Durak ve arkadaşlarının tariflediği modifikasyona, katalaz aktivitesi Aebi'nin metoduna, GSH-Px aktivitesi Paglia ve arkadaşlarının metoduna, MDA tayini ise Hammouda ve arkadaşlarının metoduna göre spektrofotometrik olarak çalışıldı. Veriler SPSS 11.5 istatistik paket programında değerlendirildi.Bulgular: Çalışmamızda PKOS'lu hasta grubunda antioksidan enzim düzeylerinden SOD düzeylerini kontrol grubuna göre anlamlı düşük olarak saptadık (p=0.001), buna karşı GSH-Px, MDA ve katalaz düzeylerinde herhangi bir farklılık tespit edemedik.Sonuç: SOD düzeylerindeki azalma özellikle PKOS'lu bayanların intrastoplazmik, intramitokondriyal ve intranükleer radikal etkilerine daha fazla maruz kalabileceğini düşündürmektedir. Kontrol grubunun antioksidan savunma mekanizması daha güçlü görünmektedir. Bu bizlere sebest oksijen radikallerinin hücresel düzeyde etkili olduğunu, intravasküler hasar yapacak kadar lipid peroksidasyonu oluşturmadığını göstermektedir. Bulgularımızın özellikle mitokondriyal olmak üzere hücre içi organellerde yapılacak çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study was to determine the lipid peroxydation and antioxidant enzyme activity status in woman with polycystic ovary syndrome. We assessed levels of malonyldialdehyde (MDA), superoxide dismutase (SOD), glutathion peroxidase (GSH-Px) and catalase (CAT) enzyme activities.Design and methods: 30 women with polycystic ovary syndrome who admitted to Celal Bayar University Medical Faculty Obstetrics and Gynecology polyclinic and 30 age matched healthy women as the control group were included in the study. All women gave written consent. Superoxide dismutase activity was assesses by the method of Sun et al. and Durak et al modifications. Catalase, GSH-Px enzyme activities were assessed by Aebi and Paglia et al. methods respectively. MDA assessments were done by the method of Hammouda et al. spectrophotometrically. SPSS 11.5 statistical program were used for the statistical analysis.Results: Women with polycystic ovary syndrome had significantly lower SOD activity as compared with the control group (p=0.001). No statistical differences were found for the MDA levels, GSH-Px and catalase activities.Conclusion: Because of the lower activity of SOD seen in polycystic ovary syndrome patients, we can assume them to be more exposed to intra sitoplasmic, intra mitochondrial and intranuclear radical generation. The antioxidant status of the control group was observed to be more efficient. These findings suggest that, oxygen radicals are generated intracellularly and lipid peroxydation is not enough to develop intravascular damage. Further studies with intra cellular organelles especially mitochondrial radical and antioxidant assessments are needed to verify these results.