İşe tutkunluk ve iş - aile - iş çatışmasının işten ayrılma niyetine etkisi: Konaklama işletmelerinde bir uygulama
The effect of work engagement and work - family - work conflict on i̇ntent to quit: An application i̇n accommodation industry
- Tez No: 408861
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK DÖNMEZ POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşe Tutkunluk, İş-Aile-İş Çatışması, İşten Ayrılma Niyeti, İstanbul, Turizm, Work Engagement, Work-Family-Work Conflict, Intent to Quit, Istanbul, Tourism
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Emek yoğun bir sektör olan turizm sektöründe insan unsuru önemli bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yüzden insan kaynakları yönetiminin başarısı doğrudan işletmenin başarısını etkilemektedir. Yapılan bu tez çalışmasında, işe tutkunluk ve iş-aile-iş çatışmasının işten ayrılma niyeti üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda, turizm sektöründe İstanbul ilinde faaliyet gösteren 4 ve 5 yıldızlı otel işletmesi işgörenleri ile yapılan anket sonucunda elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, işe tutkunluğun işten ayrılma niyeti üzerinde olumsuz yönde etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. İşine tutkun çalışanların işten ayrılma niyetinin diğer çalışanlara göre daha az olduğu bulunmuştur. Bunun yanında iş-aile-iş çatışmasının ise olumlu bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. İşiyle ailesi arasında çatışma yaşayan çalışanların ise işten ayrılma niyetinde artış olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Human factor emerges as an important element in tourism sector which is a labor-intensive sector. Therefore, success of the human resources management directly affects the success of the business. In this thesis, the effect of work engagement and work-family-work conflict on intent to quit has investigated. For this purpose, data which obtained from the survey conducting to employees working in 4 and 5 stars hotels in the province of Istanbul has been evaluated. According to the result of survey it has reached that work engagement has negatively impact on intent to quit. The employees who are engaged with their work are found less intented to quit than other employees. In addition, it has reached the conclusion that work-family-work conflict has a positive impact on intent to quit. It has been observed that there is an increase on intention to quit of the employees who experience conflict between work and families.