İbn Rüşd'ün Bidayetü'l-Müctehid Nihâyetü'l-Muktesıd adlı eserinde Ebû Yûsuf, İmam Muhammed ve İmam Züfer'e nispet edilen görüşler ve bunların Hanefi mezhebi açısından değerlendirilmesi
In Ibn Rüşd's book which is named Bidâyetü'l Müctehid Nihâyetü'l Muktesid comparing opinions to Ebû Yusuf, Imam Muhammed ve Imam Züfer and all of these are commented in terms of Hanefî Denomination
  1. Tez No: 408875
  2. Yazar: SALİH GÜNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEVHİT AYENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İbn Rüşd, Bidâyetü'l-Müctehid, Ebû Yûsuf, İmam Muhammed, Züfer b. Hüzeyl, İbn Rüşd, Bidâyetü'l-Müctehid, Ebû Yûsuf, İmam Muhammed, Züfer b. Hüzeyl
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
“İbn Rüşd'ün Bidayetü'l-Müctehid Nihâyetü'l-Muktesıd Adlı Eserinde Ebû Yusuf, İmam Muhammed ve İmam Züfer'e Nispet Edilen Görüşler ve Bunların Hanefi Mezhebi Açısından Değerlendirilmesi”adlı tezimiz giriş ile dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde İbn Rüşd, Bidâyetü'l-Müctehid, Ebû Yûsuf, İmam Muhammed ve Züfer b. Hüzeyl hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Bidâyetü'l-müctehid'de bulunan ibâdât bölümüyle alakalı, ikinci bölümde nikâh ve boşama bölümüyle alakalı, üçüncü bölümde alış veriş bölümüyle alakalı, dördünce bölümde ukûbât bölümüyle alakalı Ebû Yûsuf, İmam Muhammed ve Züfer'e ait olan görüşler tahkik edilmiştir. Tezimizde Ebû Yûsuf, İmam Muhammed ve Züfer'e ait yetmiş altı görüş tahkik edilmiş ve bu görüşlerden dört tanesinin İbn Rüşd tarafından yanlış nakledildiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our thesis which is named“In İbn Rüşd's book which is named Bidâyetü'l Müctehid Nihâyetü'l Muktesid Comparing Opinions to Ebû Yusuf, İmam Muhammed ve İmam Züfer and all of these are commented in terms of Hanefî Denomination”has been four parts with the prologue. İn the prologue part it is given short information about İbn Rüşd, Bidâyetü'l Müctehid, Ebû Yusuf, İmam Muhammed and Züfer b. Hüzeyl. In the first part, about worship which is given in Bidâyetü'l Müctehid, in the second part about marriages, in the third part about commercial acts, in the fourth part about punishments, opinions which are belonged to Ebû Yusuf, İmam Muhammed and Züfer are analysed. In our thesis it is analysed sevety-six opinions which are belonged to Ebû Yusuf, İmam Muhammed and Züfer, and it is reached that among these opinions four ones are narrated incorrect by İbn Rüşd.