Entelektüel sermaye ve yenilikçi iş davranışının işletme performansına etkisi: Bilişim sektöründe bir uygulama
The effect of intellectual capital and innovative work behavior on business performance: A practice in information technology sector
- Tez No: 408874
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ŞAHİN ÖRNEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Entelektüel Sermaye, Yenilikçi İş Davranışı, İşletme Performansı, Bilişim Sektörü, Intellectual Capital, Innovative Work Behavior, Business Performance, Information Technology Sector
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu araştırmanın temel amacı işletmelerin sahip olduğu entelektüel sermayeleri ile yenilikçi iş davranışları arasındaki ilişkiyi belirlemek ve bu ilişkinin işletme performansına yansıyıp yansımadığını ortaya koymaktır. Araştırmanın evrenini İzmir'de faaliyet gösteren X firması oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında hazırlanan anket formu basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen doksan altı kişiye uygulanmıştır. Araştırma ile ilgili veri toplama aracı olarak Nazari (2011) ve arkadaşlarının geliştirdiği ve Şahin (2012)'in uyarladığı“Entelektüel Sermaye”, De Jong ve Den Hartog (2010)'un geliştirdiği“Yenilikçi İş Davranışı”ve Bontis (1998) ve Akdağ (2012)'ın geliştirmiş olduğu“Performans”ölçekleri çalışmamıza uyarlanarak anket formu oluşturulmuştur. Verilerin çözümlenmesi ve analizinin yapılması için SPSS Statistics 21.0 ve Lisrel 8.54 istatistik programlarından yararlanılmıştır. Program sayesinde güvenilirlik derecesi, aritmetik ortalama, standart sapma hesapları yapılmıştır. Ayrıca değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapısal eşitlik modeli kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda entelektüel sermaye ile yenilikçi iş davranışı arasında ilişki olduğu görülmüştür. Entelektüel sermaye ve yenilikçi iş davranışı arasındaki söz konusu ilişkinin ise işletmenin genel performansı üzerinde etkili olduğu yapılan araştırma sonucu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Main purpose of this study is to identify the relation between the intellectual capital owned by the businesses and their innovative work behaviours, and to reveal whether that relation reflects on the business performance, or not. The universe of study consists of the company X operating in İzmir. The questionnaire form prepared within the scope of the study was applied to 96 people. Several scales namely,“Intellectual Capital”developed by Nazari et al. (2011) and adapted by Şahin (2012),“Innovative Work Behaviour”developed by De Jong and Den Hartog (2010), and“Performance”developed by Bontis (1998) and Akdağ (2012) were adapted to the research and the questionnaire form was generated. SPSS Statistics 21.0 and Lisrel 8.54 statistic software were utilized for data resolution and analysis. Reliability degrees, arithmetic average and standard deviation were calculated with the software. Additionally, structural equation model was used to identify the relation between the variants. In consequence of the analyses carried out, it was shown that there was a relation between intellectual capital and innovative work behaviour. The fact that such relation between intellectual capital and innovative business behaviour affects the general performance of the business was determined as a result of the research.