Resim sanatında at figürü
Horse figure in painting art
- Tez No: 408883
- Danışmanlar: PROF. CANAN ATALAY AKTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Stubbs, Delacroix, Gericault, Velazquez, Rothenberg, yılkı atı, at yarışı, Horse, Delacroix, Gericault, Velazquez, Rothenberg, mustang, horse race
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
At insanlık tarihinin başlangıcından bu yana insanlarla uyum ve bütünlük içinde yaşamış ve onların hayatlarında vazgeçilmez bir yer edinmiştir. Başlangıçta bir av hayvanı olan atlar yıllar geçtikçe evcilleştirilmiş ve etinden sütünden yararlanılır hale gelmiştir. Atların hızlı hareket kabiliyeti ve güçlerinin farkına varan insanoğlu, onlara hâkim olmayı öğrenmiş ve böylece uzak mesafeleri katetmeyi başarmıştır. Atların kullanım amacı bundan sonra insanlığın kaderini değiştirecek olan, büyük savaşlar ve göçler için hayati önem taşımıştır. Yeryüzünde, tarihin başlangıcından bu yana kurulan yüzlerce imparatorluğun güç savaşları hep at üstünde olmuştur. Hatta öyledir ki bazı toplumlar isimlerini bile atlardan almışlardır. İnsanlık için böylesine önemli bir varlık haline gelen atlar, onlarının kültürlerine de işlemiş ve insanlığın olduğu, sanatsal ve kültürel her alanda varlığını sürdürmüştür. Toplumların edebiyat, mitoloji, resim, heykel, folklor, yarış, oyun ve bunlara benzer birçok kültürel ve sanatsal yaratısında derinlemesine yer bulan atlar, özellikle Rönesans hareketleriyle Avrupa Resim Sanatında belirgin bir şekilde görülmüştür. Resim sanatında at figürü ilk kez en ilkel insanların yaşadığı mağara duvarlarına çizilmiş şekilde görülmektedir. Daha sonraları ise gelmiş geçmiş bütün sanat akımları içinde işlenen bir konu olmayı başarmıştır. Özellikle tarihi belge niteliği taşıyan büyük savaş sahnelerinin betimlenmesinde atlar dikkat çekici bir semboldür. Doğu toplumlarında 20. Yüzyıla kadar minyatür biçiminde gelişen resim sanatında at fazlasıyla görülmektedir. Yapılan resimlerde yaşanılan dönemlerin sosyal yaşantısı ve toplumsal yapısı izlenmektedir ve atlar bu tarz konuların içinde hep var olmuştur. Bunun dışında at salt güzellik ve estetik kaygısıyla yapılmış birçok eserde, asaletin ve zarafetin simgesi olarak resme konu olmayı başarmıştır. Yani atlar toplumun gerçek bir parçası olması ve yaradılışlarından gelen güzellik sebebiyle dikkat çekici bir sanat nesnesi olmuştur. Bu gün modern sanatın içinde, hala yüzlerce farklı teknik ve yöntemle, sanatçılar tarafından ilk gün ki gibi heyecan ve şevkle işlenmeye devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
Horse has beenlivingwithhumans in a harmonyandintegrityand it has had an importantposition in theirlives since thebeginning of humanityhistory. Horseswhichwereanimalsforhunting at thebeginning,weredomesticatedandbenefitedfromtheirmeatandmilkyearslater. Humanbeing, who had noticedthehighspeedandpower of thehorses, learnedtodominatethemsotheyachievedtogolongdistances. Thenthepurpose of ridinghorseshadvitalimportance forthe greatwarsandmirationswhichwouldchangethefate of humanity on the Earth. Thepowerwars of the Empires whichhavebeenestablishedsincethebeginning of history, were on horsesallthe time. As wellsomecommunitiestooktheirnamesfromhorses. Horses, whichbecameveryimportantlivingcreaturesforhumanity, haveinfluencedtheircultureandhavecontuniedtheirexistance in everyartisticandculturalarea. Horses, whichtookplace in comminitiesartistic life likeliterarure, mitology, art, statue, folklore, race, play, wereseenclearly at Europe art especiallywithRenaissance. Thefigure of horsewasseenfirstly on thewalls of caveswhereprimitivesocietieslived. Later it succeededto be a themeforall art trends. Especially, horseswereattractivesymbols forthe description of greatwarsceneswhichwerehistoricaldocuments. InEsternsocieties, horseswereseentoomuch at art whichwasdeveloped as miniatureuntil 20th Century. Social life andsocialcontruction of those periods can be seen in drawingsandhorseshaveexisted in thistype of themes. Furthermore, horsesuccededto be a theme as thesymbol of nobilityandelegance in manyworks of art whichweremadewiththeanxciety of onlybeautyandaesthetic. That is to say, horsesbecame an attractive art objectbecause ofbeing a realpiece of societyandbecause of thebeautywhich was a results of theirnature. Today it is still workedeshusiasticallyandeagerlylikefirstdaysby artists, withhundreds of tecniquesandmethods.