Kamu yönetiminde farklılıkların yönetimi: ABD Hava Kuvvetleri örneği
Diversity management in public administration: The case of the USA Air Force
- Tez No: 408884
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GÖRÜN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Farklılıklar, Farklılıkların Yönetimi ve Kültür, Temsili Bürokrasi, ABD Hava Kuvvetleri, İnsan Kaynakları Yönetimi, Differences, Diversity Management and Culture, Representative Bureaucracy, US Air Force, Human Resources Management
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
Günümüzde toplumların demografik yapısının değişmesi, küreselleşmenin artması ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte bireysel ve grup farklılıkları daha belirgin ve görünür hale gelmiş, toplumları ve örgütleri derinden etkilemiştir. Özel kesimde işletme mantığı gereği etkin bir şekilde yönetilen farklılıklar örgütlerin yaratıcılık ve yenilikçiliğini geliştirmekte, müşteri pazarını artırarak rekabet üstünlüğü sağlamaktadır. Kamu yönetiminde ise daha çok“eşit istihdam fırsatı”“adil uygulamalar”ve“temsili bürokrasi”kavramlarıyla birlikte tartışılan farklılıkların yönetimi kavramı ahlakilik ve toplumsal meşruiyet yönüyle önemli bulunmaktadır. Çıkış, gelişme ve uygulama yönüyle çoğunlukla bir ABD konusu olarak değerlendirilen farklılıkların yönetimi anlayışı ABD'de çok boyutlu ve kapsamlı olarak insan kaynakları yönetimi uygulamalarından oluşan bir kamu yönetimi politikasıdır. ABD kamu yönetiminin sivil kurumlarının yanı sıra askeri kurumlarında da farklılıkların yönetimi anlayışı uygulanmaktadır. ABD Silahlı Kuvvetleri ve özelde ABD Hava Kuvvetleri hazır bulunuşluğu sağlayarak görevin etkinliğini artırması ve takım odaklı çalışmaları desteklemesi nedeniyle farklılıkların yönetimi anlayışını ulusal güvenlik için“askeri bir zorunluluk”olarak görmektedir. Farklılıkların yönetimi anlayışı kurumun çekici kılınması çalışmalarıyla başlayan, personelin temin edilmesi, bireysel/mesleki gelişimlerinin sağlanması ve elde tutulması ile devam eden uzun süreçli ve çok yönlü bir personel yönetim anlayışı ve insan kaynakları yönetimi tekniğidir. Bu anlayış farklılıkları kabul ederek saygı duyulmasını ve bu şekilde çalışanların potansiyellerini en üst düzeyde gerçekleştirebileceği farklılık ikliminin oluşturulmasını hedefleyen örgüt kültürü değişimini zorunlu kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, it is deeply affected communities and organizations by the change of the demographic structure of society, increase of individual and group differences that has become more pronounced and visible, with the development of globalization and technology. When differences are managed effectively due to the business case it makes enhance creativity and innovation of organization, provide a competitive advantage by increasing the customer market. The management of diversity in public administration is discussed with the concepts of“equal employment opportunity,”“fair practices”and“representative bureaucracy”. It is an important aspect of the morality and legitimacy. Understanding of diversity management is generally considered as a US topic. It is a public policy in the United States, consisting of multidimensional and comprehensive human resource management practices. The concept of diversity is implemented in military institutions as well as civil institutions of US public administration. Diversity is seen as“military necessity”for national security because it makes increase the effectiveness of the mission readiness by providing and supporting team-oriented management approach in US Armed Forces and in particular the US Air Force. Diversity management is one of the human resource management techniques, begins with attractive rendering the work, to provide staff, individual / provision of professional development and continue with the retention of which is a long process and a versatile personnel management approach. This approach is required organizational culture change aimed at creation of the climate differences that makes understand and respect for differences so that employees can realize their potential at the highest level.