Asi Nehri'ndeki yağlı balığın [Garra rufa (Heckel, 1843)] üreme özellikleri
Reproduction aspects of red garra [Garra rufa (Heckel, 1843)] in the River Asi
  1. Tez No: 408959
  2. Yazar: EMRE GANPOLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLNAZ ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Asi Nehri, Garra rufa, yaş, üreme, Asi River, Garra rufa, age, reproduction
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada , Temmuz 201 2 - Haziran 201 3 tarihleri arasında Asi Nehri'nde yakalanan 39 1 adet Garra rufa (Heckel, 1843) türünün bazı biyolojik özellikleri incelenmiştir . Örneklenen balıkların cinsiyet oranı 1:1,17 (erkek:dişi) olarak belirlenmiş olup, bu fark önemli bulunmamıştır (p>0,05). Maksimum V yaşına kadar birey saptanmış ve bireylerin total boy dağılımı 3,6 - 13,0 cm (ortalama 8,39±0,085 cm) arasında, ağırlığı ise 0, 25 - 20,1 g (ortalama 4,978±0,171 g) arasında değ işim gösterdiği belirlenmiştir. Kondisyon faktörü erkeklerde 0,425 ile 1,802 (ortalama 0,713±0,020) arasında , dişilerde 0,387 ile 1,626 (ortalama 0,830±0,019) arasında değişmiştir. Gonadosomatik indeks değerlerine göre üreme sezonunun Nisan ayında başladığı ve Eylül ayına kadar devam ettiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In t his thesis, some biological aspects of Garra rufa (Heckel, 1843) was investigated. Three hundred ninety one specimens caught from Asi River, between July 201 2 and June 2013 . The sex ratio of the sampled fish was 1:1.17 (male:female) and this difference was not significant (p>0.05) . The maximum age group was measured as V, and the specimen's total length was ranged between 3 . 6 and 1 3 . 0 cm (mean 8.39±0.085 cm) , and weight between 0. 25 and 20 . 1 g (mean 4.978±0.171 g) . Condition factor for monthly sampled fish varied between 0. 425 and 1.802 (mean 0.713±0.020) in males and 0.387 - 1.626 (mean 0.830±0.019) in females. On the basis of the gonadosomatic index values spawning takes place from the beginning of April until September