Undulator optimization for VUV and X-ray free electron lasers
VUV ve X-ışını serbest elektron lazerleri için salındırıcı optimizasyonu
  1. Tez No: 409061
  2. Yazar: DUDU GONCA MISIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN ÇAĞLAR AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Lazerler, Serbest elektron lazerleri, Lineer hızlandırıcılar, SASE, Lasers, Free electron lasers, linear accelerators, SASE
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Geleneksel Lazer mekanizmalarının hepsinin, atomic, moleküler, katı hal, kimyasal ya da yarı iletken lazeri de olsa, kısa dalgaboylarında lazer ışıması yapma konusunda sistematik problemlere sahiptir. Lazer ışıması elde etmede yüksek frekanslara doğru gidildikçe temel problemler nüfus ters çevriminin elde edilmesinin gittikçe zorlaşması ve yüksek frekanslara uygun lazer kavitesi kurulumunun imkansızlaşması nedeniyle, spektrumun Vakum-Morötesi ve X-ışını bölgesinde lazer-benzeri ışık elde etmek için başka bir mekanizmaya ihtiyacımız var. Spektrumun bu bölgesinde lazer ışını elde etmek bilim, mühendislik ve muhtemel askeri uygulamalar açısından önem arz etmektedir. Bu tezde Serbest Elektron Lazerlerinin (SEL) çalışma prensibin gözden geçirdik ve hızlandırılmış elektronların gerekli enerji seviyelerini ve undulator parametreleri gibi değişkenleri inceledik. Spektrumun kızıl-ötesi bölgesinde çalışan SEL'lerin ilkelerini spektrumun daha kısa dalga boylarına uyguladık.
Özet (Çeviri)
Conventional laser mechanisms, either atomic, molecular, solid state, chemical or semiconductor lasers, all have systematic problems for lasing in the shorter wavelengths. Since the main problems being the achievement of population inversion which becomes increasingly difficult and the construction of the laser cavity becoming almost impossible for high frequency laser light, we need another mechanism to build laser-like light sources in the Vacuum Ultraviolet and X-Ray region of the spectrum. Obtaining laser light in this range of the electromagnetic spectrum is important for applications in Science, Engineering and possibly Military applications. In this thesis we review the working principle of Free Electron Lasers (FEL) and we investigate the relevant parameters for the necessary energy range of the accelerated electrons, the undulator parameters etc. We apply the principles applied to the FEL's in the Infrared Region of the spectrum that are shown to work to shorter wavelengths of the spectrum.