Gastroduodenal patolojilerde ve nonsteroid antiinflamatuar ilaç kullanan olgularda Helicobacter Pylori'nin farklı tanı yöntemleri ile araştırılması
- Tez No: 40915
- Danışmanlar: PROF.DR. YURDANUR AKGÜN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: H. pylori, nonsteroid antiinflamatuar ilaç, Brown-Brenn boyama, Üreaz, Gram boyama, kültür methodu, H. pylori, nonsteroid antiinflamatory drugs, Brown-Brenn staining, urease, Gram staining, culture method
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
m ÖZET H. pylori için bugüne kadar birçok tanı yöntemi denenmiş olmasına rağmen halen standardize edilebilmiş bir yöntem yoktur. Çalışmamızda dispeptik yakınmalarla gastroenteroloji polikliniğine başvuran değişik yaş gruplarından 100 olgunun ve herhangi bir nedenle nonsteroid antiinflamatuar ilaç (NSAİÎ) kullanan 20 olgunun antral biyopsi örneklerinde H. pylori araştırıldı. Tanı amacıyla, histolojik olarak Brown-Brenn Gram boya modifikasyonu yanında, mikrobiyolojik olarak dokudan direkt Gram boya, 24 saatlik üreaz test ve kültür olmak üzere dört farklı yöntem kullanıldı. Dispeptik olgularda; 33 nonülser dispepsi (NÜD) olgusunun 22'sinde (%67), 21 gastrit olgusunun 17'sinde (%81), 30 duodenal ülser (DÜ) olgusunun 25'inde (%83), 9 bulbutis olgusunun 5'inde (%55). 2 mide kanseri (Mide Ca) olgusunun Tinde (%50), 3 gastrik ülser (GÜ) olgusunun 2'sinde (%66), 2 ösefajit olgusunun her ikisinde de (%100) H. pylori saptandı.iv NSAÎÎ kullanan 20 olgunun 10'unda ösefagogastroduodenoskopi (ÖGD) normal olarak değerlendirilirken bunların 5'inde (%50) H. pylori saptandı. Antral eritematöz gastrit olarak değerlendirilen 9 olgunun 7'sinde (%77.7) H. pylori saptanırken, duodenal ülserli bir hastada da H. pylori saptandı. Kullanılan testler karşılaştırıldığında en duyarlı test Brown-Brenn boyası (%98), en özgül test ise kültür (%100) olarak belirlendi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Although several methods for the detection of H. pylori were applied previously there is no a standardized method yet. In this study antral biopsy specimens of 100 patients had dyspeptic problems and 20 patients using nonsteroid antiinflamatory drugs attented to the gastroenterology clinic were detected for the presence of H. pylori. For the detection of the agent; histologically Brown-Brenn Gram stain modification and microbiollogically Gram stain directly from the tissue, urease test and culture methods were used. Of the dyspeptic patients of 33 patients with non-ulcer dyspepsia in 22 (67%), of 21 patients with gastritis in 17 (81%), of 30 patients with duodenal ulcer in 25 (83%), of 9 patients bulbitis in 5 (55%) of 2 patients with stomach Ca in 1 (50%), of 3 patients with gastric ulcer in 2 (66%) and both of 2 patients with esophagitis H. pylori was detected. Of 20 patients using NSAÎD'in 10 esophagogastroduodenoscopy revealed normal results but in 5 (50%) H. pylori was present. Of 9vi patients taken antral erythematous gastritis in 7 (77.7%) and one patient with duodenal ulcer H. pylori was found. In comparison Brown-Brenn staining method was found to be the most sensitive test (98%) and culture was found to be the most spesific test (100%).