Tip 2 diyabette aile desteği ve çatışma ölçeği'nin geçerlilik ve güvenirlik çalışması
The validity and the reliabilty of the 'the TYPE 2 diabetes family support and conflict scale'
- Tez No: 409374
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ÜNSAL AVDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Sağlık Eğitimi, Nursing, Health Education
- Anahtar Kelimeler: tip 2 diyabetli, diabetes mellitus, aile, geçerlik, güvenirlik, with type 2 diabetes, diabetes mellitus, family, validity, reliability
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Bu araştırma,“Tip 2 Diyabette Aile Desteği Ve Çatışma Ölçeği”nin (The DiabetesFamily Support and Conflict (DFSC) scale) Türk toplumu için güvenilir ve geçerli bir araç olup olmadığını test etmek amacıyla metodolojik olarak gerçekleştirildi. Materyal ve Metot: Araştırma 1 Haziran 2015- 1 Ağustos 2015 tarihleri arasında İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi endokrin ve diyabet polikliniklerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, endokrin ve diyabet polikliniklerine başvuran tip 2 diyabetli bireyler örneklemi oluşturmuştur. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde dil ve kapsam geçerliliği, yapı geçerliği ve güvenirlik analizleri yapılmıştır. Bulgular:Ölçeğin“dil eşdeğerliğinin/uyarlamasının sağlanması için Türkçe'ye çevirisi, geri çevirisi yapılmıştır. Ölçeğin iç tutarlılığını test etmek için Cronbach Alpha katsayısı belirlenmiştir. Ölçeğin tümü için elde edilen Cronbach alpha değeri 0.735,Ölçeğin alt gruplar için sırayla ”Aile Desteği“ için 0.765, ”Aile Çatışması“ için 0.920 olarak bulunmuştur. Yapılan ”madde analizi“ sonucunda ölçeğin ”Aile desteği“ alt boyutunun toplam puanlarının ölçek toplam puanları ile korelasyonu sonucu elde edilen korelasyon katsayısı 0.79, ”Aile Çatışması“ 0.64 olarak bulunmuştur. Madde analizinde 0.30'ın altında bir değer olmadığı için hiçbir madde ölçekten çıkarılmamıştır. Ölçeğin yarı test güvenirlik sonuçlarına göre; ölçeğin iki yarısı arasındaki korelasyon değeri 0.82'dir, Birinci yarının (5 madde) Cronbach Alpha katsayısı 0.774, ikinci yarının (5 madde) Cronbach Alpha katsayısı 0.813, Spearman-Brown katsayısı 0.152 ve Guttman Split-Half katsayısı 0.152 olarak bulunmuştur. Bu sonuçlar ölçeğin iç tutarlılığının yüksek düzeyde güvenilir bulunmuştur. Ölçeğin kapsam geçerliğini sağlamak için uzman kişilerin görüşlerine başvurulmuştur.Öneriler doğrultusunda değişiklikler yapılmıştır. Ölçeğin yapı geçerliğine ilişkin yaş, cinsiyet, eğitim durumu, hastalığın süresi ve tedavi şekli gibi ”bilinen gruplar“ karşılaştırması analizi sonuçları, literatür ile paralel sonuçlar gösterip, ölçeğin yapı geçerliğine kanıt oluşturmuştur. Sonuç: ”Tip 2 Diyabette Aile Desteği Ve Çatışma Ölçeği"nin (The DiabetesFamily Support and Conflict (DFSC) scale) Türk toplumu için oldukça yeterli güvenirlik ve geçerlik göstergelerine sahip bir ölçme aracı olduğu saptanmıştır. Bu sonuca göre ölçeğin tip 2 diyabetli bireylerin aile desteğinin ve çatışmasının ölçülmesindekullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was achieved methodologically for testing if“The Diabetes Family Support and Conflict (DFSC) scale”is a reliable and validated instrument for the Turkish society. Material and Method: the research was achieved in the Endocrinology and Diabetes policlinics of the İzmir KatipÇelebi University Atatürk Research and Education Hospital between 01 June 2015 and 01 August 2015. The universe of the research was created by the sample of the individuals with the type 2 diabetes that has been consulted to the endocrinology and diabetes polyclinics. In assessing the data of the research; language and content validity, structure validity and reliability analysis were made. Findings: the scale's translation into Turkish and retranslation was made to provide/adapt the language equivalency. For testing the internal consistency of the scale the Cronbach Alpha coefficient was determined. The Cronbach Alpha value that was determined for the whole scale was 0,735, by turns for the sub groups of the scale as“family support”was 0,765 and as“family conflict”was 0,920 determined. By the outcome of the“material analysis”that has been made; the correlation coefficient of the correlation of the total score of the“family support”subformat of the scale and total score's of the scale as 0,79;“family conflict”as 0,64 were found out. None of the materials were removed from the scale because there were no values under 0,30. According to the scale's half test reliability outcomes; the correlation value between the two halfs of the sample was found out as 0,82; the Cronbach Alpha coefficient of the first half (5 materials) was found out as 0,774, the Cronbach Alpha coefficient of the second half (5 materials) was found out as 0,813, the Spearman-Brown coefficient was found out as 0,152 and GuttmanSplit-Half coefficient was found out as 0,152. The opinions of the specialists were consulted to provide the scale's content validity. Changes were made according to their recommendations. Related to the structure validity of the scale;“the known groups”such asage, gender, educational status, the duration of the disease and the type of the therapycomparative analysis outcomeswere shown parallel results to the literature and created proof for the structure validity. Conclusion: it was determined that“Diabetes Family Support and Conflict (DFSC) scale”was a measurement instrument thathas quite enough reliability and validity indicators for the Turkish society. According to this conclusion the use of this scale in the measurement of the family support and conflict of the individuals with type 2 diabetes was recommended.