Annelerin yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatan prematüre bebeklerinin bakımına yönelik bilgi gereksinimlerinin belirlenmesi
Determination of information requirements of mothers with regard to taking care of their premature babies who have stayed in the intensive care unit
- Tez No: 353922
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLŞEN VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Prematüre, anne, bilgi gereksinimi, hemşirelik bakımı, premature, mother, information requirement, nursing care
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırma Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatan prematüre bebeklerin annelerinin prematüre bebeklerin bakımına yönelik bilgi gereksinimlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi için yanılma düzeyi ? 0.05, gücü % 81 olarak belirlenmiştir. Araştırmanın örneklemini 80 prematüre bebek annesi oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu kullanılmıştır. Hazırlanan veri toplama formu annelere ile yüz yüze görüşme şeklinde uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 15.0 paket programı kullanılmıştır. Veriler sayı ve yüzdelerle değerlendirilmiştir.Araştırmadan elde ettiğimiz bulgulara göre; annelerin bebeklerin genel vücut bakımı konusunda %82.5, beslenmesine yönelik % 60.0, bebeklerinin sağlık bakımına ilişkin %83.8 oranında bilgi gereksinimleri bulunmaktadır. Annelerin % 86.3'ünün sağlık problemleri konusunda, %65.0'inin vücut ısısının ölçülmesi/değerlendirilmesi konusunda; %62.5'inin oda sıcaklığı konusunda, %45.0'inin giydirilmesi konusunda bilgiye ihtiyaçları vardır. Annelerin %46.3'i uyku düzeni konusunda; %42.5'i ziyaretçilerin kabulü konusunda bilgiye gereksinim duymaktadır. Bu sonuçlar doğrultusunda prematüre bebek annelerinin, taburcu olmadan önce bebeklerine ilişkin belirlenen bakım gereksinimlerine yönelik hemşirelik bakımının planlanması ve girişimlerin uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted in order to determine the information requirements of mothers regarding to taking care of their premature babies who have stayed in Gazi University Health Research and Implementation Centre, Newborn Intensive Care Unit. For this study, the margin of error has been estimated as ? 0.05 and power has been estimated as 81%. The sample of this study was 80 mothers with premature babies. A questionnaire prepared by the researcher was used for data collection. The questionnaire was applied via face to face interviews with mothers. SPSS 15.0 software has been used for the evaluation of the data. The data has been evaluated by numbers and percentile.In accordance with the findings of the study, the information requirement of mothers is 82.5% regarding their babies? general body care, 60.0% regarding nutrition, 83.8% regarding health care. The information requirement of mothers is 86.3% regarding health problems, 65.0% regarding taking/evaluating baby?s temperature, 62.5% regarding room temperature, 45.0% baby?s clothing. The information requirement of mothers is 46.3% regarding sleeping routines, and 42.5% regarding welcoming the guests. The suggestion of this study in line with these outcomes is the planning of nursing training for mothers with premature babies in accordance with the care requirements of their babies before the discharge and the implementation of such interventions.