Antinükleer antikor (ANA) sonuçları ile ekstrakte edilebilir nükleer antikorları (ENA) arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation the relation between antinuclear antibodies (ANA) result and extractable nuclear antigens (ENA)
  1. Tez No: 409507
  2. Yazar: KADRİYE DURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜCAHİDE ESRA KOÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antinükleer antikor, anti-ENA, immünoblot, immünofloresans antikor, otoantikor, otoimmün hastalık, Antinuclear antibody, anti-ENA, autoantibody, autoimmune disease, immunoblotting, immunofloresance antibody
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Otoimmün hastalıklar, organizmanın kendi hücre ve dokularına karşı immün yanıt gelişmesi sonucu oluşmaktadır. Anti nükleer antikor (ANA) adı verilen, hücre nükleusu ve/veya sitoplazmasındaki nükleer yapılara karşı gelişen otoantikorlar, otoimmün hastalıkların tanısında büyük önem taşımakta ve özellikle bağ doku hastalıklarının (BDH) teşhisinde önemli bir tanı kriteridir. ANA pozitifliğinin saptanması amacıyla bir çok yöntem geliştirilmiş olmasına rağmen en eski yöntem olarak bilinen immünfloresans antikor (IFA) tekniği, hala en yaygın kullanılan yöntem olma özelliğini korumaktadır. ANA tarama testi olarak IFA, antikor titresi hakkında ve boyanma patterni ile de spesifik antikorlar hakkında bilgiler verir. BDH'de, hastalık tipinin belirlenmesi ve şiddetinin takibinde ekstrakte edilebilen nükleer antijenlere karşı gelişen antikorların (anti-ENA) önem taşıdığı vurgulanmaktadır. Çalışmamızda, farklı kliniklerden laboratuvarımıza gönderilen, 403 (%72.1) kadın, 156 (%27.9) erkek olmak üzere toplam 559 hasta serumunda IFA ve immunoblot teknikleriyle ANA pozitifliği araştırılmıştır. IFA tekniği ile mikroskobik boyanma şekilleri dikkate alınmış, immünoblot tekniği ile alt grup tayini yapılmıştır. Çalışmamız neticesinde, IFA yöntemi ile 160 (%28.6) ve immünoblot tekniği ile 190 (%34.0) hastada ANA pozitifliği belirlenmiştir. İmmünoblot tekniğinde, duyarlılık % 61.3 ve özgüllük %76.9 olarak hesaplanmıştır. ANA pozitifliğinin belirlenmesinde tek bir yöntem ile tanıya gidilmesinin doğru bir uygulama tekniği olmadığı bilinmektedir. İmmünoblot yöntemi ile alt gruplarının ayırt edilebilmesinin, hatta aynı hastada birden fazla alt grubun saptanabilmesinin mümkün olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, IFA yöntemi ile beraber bir veya birkaç testin bir arada kullanılmasının, sonuçların güvenilirliği açısından uygun olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Autoimmune diseases occur as a result of the immune response to self antigens and tissues of the organism. Antinuclear antibodies (ANA) autoantibodies generated against to nuclear/ cytoplasmic components of the cell are very important in the diagnosis of these disorders and especially detection of autoantibodies is important diagnostic criteria for connective tissue diseases. Although a number of methods are available for the detection of ANA, immunofloresance antibody (IFA) method, known as the oldest technique, is still widely used. IFA method is served as a ANA scanning test that inform about antibody titration and also specific antibodies by staining pattern. The autoantibodies orginated to extractable nuclear/cytoplasmic antigens, anti-ENA antibodies in connective tissue disease has been noticed for evaluation of the disease differantion and the severity of the course. In our study, it was investigated ANA positivity by using IFA and immunoblotting techniques on a total 559 patient sera from different clinics. The enrolled patients were 403 (%72.1) women and 156 (%27.9)men. IFA for the examination titration and patterns were taken into consideration and subgroups were determinated by immunoblotting techniques. As a result of our study, the positivity was found in 160 (%28.6) sera by IFA and 190 (%34.0) sera by immunoblotting. Sensitivity was found % 61.3 and specificity was found %76.9 for immunoblotting. In conclusion, it is known that diagnosis with only one method is not a reliable aproach for the detection of ANA positivity. It is available to differantiate subgroups of ANA and to determinate different subgroups in same patient by immunoblotting. Therefore we suggest using one or more than one tests together with IFA was suitable in order to get more reliable results.