Hemşirelerin informal bakım verenlerin bakım yüküne ilişkin görüşleri
The views of nurses about the care burden of informal caregivers
- Tez No: 409506
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAKBULE TOKUR KESGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bakım yükü, Hemşire, İnformal bakım veren, Burden of care, Nurse, İnformal caregiver
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Araştırma, bakım gereksinimi olan bireylere informal bakım verenlerin yaşadıkları sorunlara ilişkin hemşirelerin görüşlerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Araştırmanın evrenini, Düzce Atatürk Devlet Hastanesi ve Üniversite Hastanesi'nde çalışan 522 hemşire oluşturmuş ve evrenin %89.8'ine (469) ulaşılmıştır. Örneklem literatür doğrultusunda hazırlanan veri toplama formu çalışmaya katılmayı kabul eden hemşirelere yüz yüze görüşme tekniği ile uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde ve niteliksel dağılımlar arasındaki farkın önemliliği için ki-kare testi, fisher exact testi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan hemşirelerin çoğunlukla genç ve orta yaş grubunda olduğu, ortalama çalışma süresinin 1-7 yıl arasında olduğu, %57.4'ünün Lisans mezunu, Dahili ve Cerrahi Tıp Bilimleri'nde çalıştıkları, %57.4'ünün bakım yükü konulu herhangi bir eğitime katılmadığı, %17.9'unun ise aileden birine uzun süreli bakım veren hemşireler olduğu belirlenmiştir. Çalışmaya katılan hemşirelerin %94.9'unun, informal bakım verenlerin bakım yüküne ilişkin; hastalarına bakımda güçlük yaşadıklarını, yaşanan güçlükte ise bakım verenin kişisel özellikleri, bakım verme süresi ve çok boyutlu bakım vermek zorunda olması gibi faktörlerin etkili olduğu, informal bakım verenlerin fiziksel zorlanma, duygusal ve psikolojik sorunlar yaşayabileceklerini belirtmişlerdir. Araştırmaya katılan hemşirelerin %81.2'si informal bakım verenlerin, bakım yükünün hafifletilmesine yönelik hemşirelerin rol almaları gerektiği, bilgi eksikliğinin değerlendirilmesi, fiziksel, sosyal ve psikolojik yönden ele alınmaları gerekliliğini önerdikleri saptanmıştır. Sonuç olarak hemşirelerin genelde informal bakım verenlerin bakım yüküne dair bilgilerinin olduğu, ancak uygulamada bu kişilerin nasıl ele alınacağının bilinmemesinden dolayı sıkıntılar yaşandığı belirlenmiştir. İnformal bakım verenlerin, eğitim ihtiyaçlarının karşılanıp, psikolojik, fiziksel ve sosyal olarak desteklendiğinde bakım yükünün hafifleyeceği bunun sonucu olarak hastaneye tekrar yatışların azalacağı sonucuna ulaşılmıştır. Hemşirelere, informal bakım verenlerin eğitim ihtiyaçları, psikolojik, fiziksel ve sosyal destek sağlanmasına yönelik hizmet içi eğitimler verilmesi, informal bakım verenlere yönelik ulusal politikalar, hastane politikaları ve var olan sağlık hizmetleri konusundaki yeniliklere ilişkin güncel bilgileri izlemeleri konusunda teşvik edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The study was planned as descriptive in order to determine the nurses views about the problems of informal caregivers of individuals with care needs. The population was created with 522 nurses worked at Ataturk State Hospital and University Hospital which are included in Duzce Association of Public Hospitals and the 89.8% of population ( 469) was reached. The data collection forms prepared in accordance with sample literature were administered to nurses who agree to participate to study by face to face interviews. As an assessment of data, Chi-square test, Fisher's exact tests were used for the significance of difference among number, percentage and qualitative distribution. It was determined that the nurses in research were young and middle age. The average operation time was between 1 and 7 year. 57.4% of nurses had bachelor's degree and were working at internal and surgical medical sciences. Of 57.4 % weren't participated in any training about burden of care and of 17.9% were the long term caregiver nurses to a member of family. As concerning the care burden of informal caregivers, the 94.9% of nurses in this study stated that informal caregivers experienced many difficulties. From these difficulties, personal characteristics, caregiving time and multidimensional care necessity were effective factors. Moreover, it was stated that informal caregivers could experience physical strain, emotional and psychological problems. In addition, it was defined that the 81.2% of nurses in study proposed the participation of nurses in order to decrease the care burden of informal caregivers, evaluation of lack of information, physical, social, and psychological evaluation. As a result, it was determined that the nurses had views about care burden. However, they met many difficulties since they didn't know how to deal with these people. It was come out that if caregivers needs were met and they were assisted psychologically, physically and socially, the care burden would reduce. So, the rehospitalization could reduce. It is recommended that in-service training should be supplied for nurses to provide psychological, physical and social support and informal caregivers training needs. Moreover, it is recommended to encourage the nurses to follow up national policies for informal caregivers, hospital policies and current information of health service innovations.