Batın travmalarında (künt/penetran) acil servis doktorları tarafından yapılan fast uygulamasının çekilen batın BT sonuçları ve cerrahi girişimlerin (DPL, laparotomi) sonuçlarının retrospektif karşılaştırılması
Retrospective comparison of fast examinations by emergency physicians with abdominal CT and abdominal surgery results in abdominal trauma (blunt / penetrating)
- Tez No: 409526
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEKİR DAĞLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil servis doktorları, Künt / Penetran batın travması, FAST, Ultrason, Emergency Physicians, Blunt/Penetrating Abdominal Trauma, FAST, Sonography
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Servis Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 31
Özet
AMAÇ: Travma sonrası ölüm veya kalıcı sakatlık oranlarının azaltılmasındaki en önemli etken yaralının hızlı bir şekilde değerlendirilip var ise hayatı tehdit eden durumların ortaya konması ve buna yönelik tedavinin bir an önce planlanıp başlanmasıdır. Bu klinik çalışmayı yapmamızdaki asıl amaç acil servislerde önemli bir tanısal sorun oluşturan travmatik karın içi yaralanmalarının erken, doğru ve hızlı tanısında önemli avantajlar sağlayan ultrasonografik görüntüleme FAST yönteminin acil tıp hekimlerince gerçekleştirilmesinin etkinliğini değerlendirmek ve acil tıp uzmanlarının eğitiminin önemli bir unsuru haline gelen bu tanı yönteminin diğer tanı yöntemleri ile karşılaştırarak etkinliğini belirlemektir. YÖNTEM: Çalışmamıza Eylül 2012 – Eylül 2014 tarihleri arasında Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Acil Servis bölümüne künt/penetran batın travması ile başvuran FAST bakısı yapılmış aynı zamanda batın tomografisi çekilmiş çocuk ve erişkinlerden oluşan toplam 180 hasta alındı. Hastaların dosyaları retrospektif olarak incelenmiştir. Hastaların geçirdiği travma tipleri, geliş anındaki vital, fizik muayene, geliş anındaki laboratuar, FAST bakı, bilgisayarlı tomografi ve yapılmış ise DPL ve cerrahi operasyon bulguları olgu rapor formlarına kaydedilmiştir. Bulgulardan vital parametre olarak tansiyon ve nabız, laboratuar parametrelerinden hemoglobin, lökosit, trombosit, üre, kreatinin, aspartat aminotransferaz (AST) ve alanin aminotransferaz (ALT) değerleri not edildi. BULGULAR: Çalışmaya alınan 180 hastanın 39'u (%21,7) kadın, 141'i (%78,3) erkekti. Çalışmaya alınan kadın hastaların yaş ortalaması 39,28±23,221 ve erkek hastaların yaş ortalaması 40,21±18,358 olarak saptanmıştır. Çalışmamızda sensitivite %20,83 ve spesifite %98,71 olarak bulunmuştur. Pozitif prediktif değeri %71,42 ve negatif prediktif değeri ise %89,01 olarak bulunmuştur. Testin güvenilirliği ise %88,33 olarak bulunmuştur. SONUÇ: Sonuç olarak FAST hasta başı uygulanabilir olması nedeniyle hızlı, hasta konforu açısından uygun, batın içi kanaması miktar olarak çok olan hastalarda oldukça güvenilir olması sebebiyle acil hekimlerince uygulanmalıdır. Ayrıca FAST negatif saptanan hastalarda da ek bir görüntüleme yöntemi ya da seri FAST muayenesinin mutlaka yapılması gerektiğini öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The most important factor of lowering the rate of mortality and morbidity in trauma patients is the evaluation of the trauma victim rapidly, and if there is a life-threatening situation present, initiation of the appropriate treatment. Major purpose of this clinical study is to evaluate the utility of FAST modality, which provides significant advantages of determination of traumatic intraabdominal injuries rapidly and thoroughly, by Emergency Physicians and to compare this significant part of the education of EM specialists, FAST with other diagnostic modalities. METHOD: 180 trauma patients of all ages have been enrolled who presented to Adnan Menderes University Hospital Emergency Clinic with blunt/penetrating abdominal trauma evaluated with FAST and abdominal CT simultaneously between September 2012 and September 2014. Patients' files have been examined retrospectively. Types of trauma, initial vital signs, physical examination, initial laboratory findings, FAST and CT findings and if performed DPL and surgical intervention findings were recorded on case report forms. Arterial blood pressure and pulse have been recorded as vital signs and hemoglobin, leukocyte, platelet counts, urea, creatinine, aspartate aminotransferase (AST) and alanine aminotransferase (ALT) levels were recorded as laboratory findings. RESULTS: 39 of 180 patients enrolled (21,7%) were female and 141 of 180 patients (78,3%) were male. The median age of female patients was 39,28±23,221 and of male patients was 40,21±18,358 respectively. In our study, sensitivity was 20,83% and the specifity was 98,71%. PPV was found 71,42% and NPV was found 89,01% respectively. The accuracy of test was 88,33%. CONCLUSION: Consequently, FAST should be performed by Emergency Physicians because of its accuracy in abdominal injuries with significant intrabdominal bleeding and also it is rapid, suitable for patient comfort and applicable by bedside. Also we strongly recommend an additional imaging modality or sequential FAST examinations in FAST negative patients.