Anesteziyoloji ve reanimasyon kliniği yoğun bakım Ünitesinde 2013 yılında yatan obstetrik hastalarına ve non obstetrik hastalara ait maliyet ve sağkalım analizlerinin karşılaştırılması
The comparison of cost and survival analysis below to obstetric and of other patients that hospitalized of anesthesiology and reanimation clinic intensive care unit in 2013
- Tez No: 394034
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULMENAP GÜZEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Reanimasyon Kliniği, Maliyet, Maliyet Analizi, Demografik Veriler, Reanimation clinical, Cost, Cost Analysis, Demographic Data
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği Yoğun Bakım Ünitesinde 2013 yılında yatan, obstetrik ve non-obstetrik hastalara ait maliyet ve sağ kalım analizlerinin karşılaştırılmasını amaçladık. GEREÇ ve YÖNTEM: Reanimasyon kliniğinde 01.01.2013 ile 31.12.2013 tarihleri arasında yatan hastaların demografik verileri, faturalandırılan tüm hizmetler ve bu süre içinde belgelenmiş olan tüm gelirler ve giderler çalışmaya alındı. Verilerin analizinde Geleneksel Maliyet Analizi yöntemi kullanılarak; Reanimasyon birim hasta maliyeti hesaplandı. Veriler Microsoft Office Excel programı kullanılarak analiz edildi. BULGULAR: Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniğinde 2013 yılı obstetrik hastalarının toplam geliri 172.607,45 TL/91.481,95 $, personel brüt maaş dâhil toplam gideri 122.811,07 TL/65.089,87 $, net kârı 49.796,38 TL /26.392,08 $, ortalama hasta başı günlük kâr 353,17 TL/187,18 $ olarak ve non-obstetrik hastaların toplam geliri 2.734.979,18 TL/1.449.538,97 $, personel brüt maaş dâhil toplam gideri 2.011.182,90 TL/1.065.926,94 $, net kârı 723.796,28 TL/383.612,03 $, ortalama hasta başı günlük kâr 250,45 TL/132,74 $ olarak hesaplandı. Obstetrik hastaların; Toplam hasta sayısı 31, yaş ortalamaları 31,6, hastanede yatış süreleri toplamda 141 gün ve bu oran hasta başına ortalama 4,5 gündür. Toplamda 3 hasta eksitus olmuş, ortalama 5.günde eksitus gerçekleşmiş, eksitus oranı %9,68 ve ortalama eksitus yaşı 35 dir. Tanı olarak; 9 hasta Postpartum Kanama (%29), 6 hasta Preeklampsi (%19,4), 6 hasta Plasenta Anomalileri (%19,4), 5 hasta Eklampsi (%16,1), 4 hasta HELLP Sendromu (%12,9),1 hasta sepsisdir (%3,2). Non-obstetrik hastaların; Toplam hasta sayısı 123, yaş ortalamaları 38,5, hastanede yatış süreleri toplamda 2890 gün ve bu oran kişi başına ortalama 23,5 gündür. Toplam 28 hasta eksitus olmuş, ortalama 15,7. günde eksitus gerçekleşmiş, eksitus oranı %22,76 ve ortalama eksitus yaşı 40,3 tür. Tanı olarak; 51 hasta Solunum Sistemi Hastalıkları (%41,4) , 44 hasta Multiple Travma (%35,8), 7 hasta Suisid (%5,7), 7 hasta Kafa Travması (%5,7), 6 hasta Kesici – Delici Alet Yaralanması ve Ateşli Silah Yaralanması (%4,9), 5 hasta Kardiyak Arrest (%4,1), 3 hasta Zehirlenmelerdir (%2,4). SONUÇ: Yoğun bakımda yatan obstetrik hastalar; Yaş ortalamaları, hastanede yatış süreleri, eksitus yaş ortalamaları, morbidite-mortaliteleri daha düşük ve ortalama hasta başı günlük maliyeti ile ortalama hasta başı günlük kârı daha yüksek hastalardır. Bu hastalar tedaviye daha iyi cevap verebilmekte ve bu nedenle kritik obstetrik hastalarının hızlı değerlendirilip, gerekli tıbbi desteğe hemen başlanması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTİON AND PURPOSE: In this study, we aimed that the comparison of cost and survival analysis below to obstetric and of other patients that hospitalized at Dicle University Faculty of Medicine Department of Anesthesiology and Reanimation Clinic Intensive Care Unit in 2013. MATERIAL AND METHOD: The patients hospitalized in Reanimation clinical between 31.12.2013 and 01.01.2013, of demographic data, all services that were billed, all income and expenses that are documented in this time, were included in the study. The cost of per patient was calculated by using the traditional cost analysis methods in the analysis of data. The datas were analysed using Microsoft Office Excel program. RESULTS: The calculated datas are like that; The total income of obstetric patients in 2013 at Dicle University Faculty of Medicine Department of Anesthesiology and Reanimation, is 172,607.45 TL / 91,481.95 $, the total expens including the gross salary is 122.811,07 TL/ 65.089,87 $, net profit is 49.796,38 TL /26.392,08 $, the average daily profit per patient is 353,17 TL/187,18 $ as and the total income of the non-obstetric patients is 2.734.979,18 TL/1.449.538,97 $, the total expens including the gross salary is 2.011.182,90 TL / 1.065.926,94 $, net profit is 723.796,28 TL/383.612,03 $, the average daily profit per patient is 250,45 TL/132,74 $. Obstetric patients; The total number of patients is 31, the averages of age are 31.6, the lenght of hospitalizing is totally 141 days and this ratio is averagly 4.5 days per patient, 3 patients were exitus in total, averagely exitus was realized in 5. days, exitus rate is %9.68 and the average exitus age is 35. As the diagnosis; 9 patients are postpartum hemorrhage (%29), 6 patients are preeclampsia (%19,4), 6 patients are Placental Abnormalities (%19,4), 5 patients are Eclampsia (%16,1), 4 patients are HELLP syndrome (%12,9), 1 patient is sepsis (%3,2). Non-obstetric patients; The total number of patients are 123, the averages of age are 38,5, the lenght of hospitalizing is totally 2890 days and this ratio is averagely 23.5 days per patient, 28 patients were exitus in total, averagely exitus was realized in 15,7. days, exitus rate is %22,76 and the average exitus age is 40,3. The diagnosis; 51 patients are Diseases of The Respiratory System (%41,4), 44 patients are Multiple Trauma (%35,8), 7 patients are suicide (%5,7), 7 patients are Head Trauma (%5,7), 6 patients are stab wounds and gunshot wounds (% 4,9), 5 patients are Cardiac Arrest (%4,1), 3 patients are İntoxications (%2,4). CONCLUSİON: Obstetric patients hospitalized in intensive care are the patieints that averages of age, length of hospitalizing, averages of exitus age, morbidity-mortality are lower and the average daily cost per patient with the average daily profit per patient are higher. These patients respond better to treatment, therefore the critical obstetric patients should be evaluated quickly and appropriate medical support should be initiated immediately.