Perkütan biliyer endoprotez uygulamaları ve uzun dönem sonuçları
Perkütan bi̇li̇yer endoprotez uygulamalari ve uzun dönem sonuçlari
- Tez No: 409556
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN KAHRİMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Biliyer sistem, striktür, plastik, metalik, stent, Biliary system, strictures, plastics, metals, stents
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Kasım 2003 ile Haziran 2014 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi Radyoloji Bölümü Girişimsel Radyoloji Ünitesi'nde perkütan biliyer endoprotez yerleştirilen hastaların demografik bilgilerinin, başvuru şikayetlerinin, patolojik tanılarının, stent açıklık sürelerinin, restenoz oranların, teknik ve klinik başarı oranlarının, komplikasyonların ve mortalite durumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Kasım 2003 ile Haziran 2014 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi Radyoloji Bölümü Girişimsel Radyoloji Ünitesi'nde perkütan biliyer endoprotez uygulanan toplam 282 olgu dahil edildi. Retrospektif olarak olguların işlem öncesi, işleme ait ve işlem sonrası verileri ile dosya bilgileri elektronik hastane bilgi sisteminden tarandı, mevcut tüm radyolojik görüntüleri incelendi. Olguların demografik bilgileri, başvuru şikayetleri, patolojik tanıları, takılan stent boyutu, çeşiti ve sayısı, teknik ve klinik başarı oranları, komplikasyonlar, stent açıklık süreleri, restenoz durumları ve mortalite durumları plastik ve metalik stent takılan hasta gruplarında ayrı ayrı değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya 321 olgu dahil edildi, 29 olgu çalışma dışı bırakıldı. 181 olguya metalik stent, 111 olguya plastik stent, 10 olguya ise hem metalik hem plastik stent takıldı. Olguların 155'i erkek, 127'si kadın olup; yaşları 23-93 yıl arasında (ortalama 63,6±14,2 yıl) değişmekte idi. Metalik stent takılan olguların 3'ü benign, 178'i malign, plastik stent takılan olguların 38'i benign 73'ü malign safra yolu patolojisi bulunan hastalardı. Toplamda 258 metalik 129 plastik stent takıldı. Metalik stentlerin 6'sında, plastik stentlerin birinde ilk işlemde başarılı yerleştirme sağlanamadı. 42 olguda [24 metalik stent (%13,3), 18 plastik stent (%16,2) olgusunda] erken dönemde komplikasyon gelişti. Metalik stent takılan olguların %21,9'unda, plastik stent takılan olguların %22,5'inde stent takıldıktan sonra 30 gün içerisinde ölüm görüldü. Malign olgularda metalik stentte oklüzyon oranı %18, plastik stentte %30,1'dir. Plastik stent takılan benign olgularda oklüzyon oranı %42,1'dir. Metalik stent olgularında ortalama yaşam süresi 148,9, plastik stent takılan olgularda 200,8 gündür. Stent açık kalım süreleri metalik stentler için 198,8 gün, plastik stentler için malign olgularda 186 gün benign olgularda 296,6 gündür. Sonuç: Perkütan biliyer stent yerleştirilmesi malign safra yolu darlıklarının palyasyonunda minimal invazif başarılı ve etkili bir yöntemdir. Malign olgularda metalik ve plastik stentler arasında teknik ve klinik başarı açısından anlamlı farklılık bulunmamaktadır. Benign safra yolu darlıklarında daha nadir kullanılmaktadır. Seçilmiş vakalarda uzun süreli tedavide oldukça başarılı bir yöntem olarak plastik stentler hasta hayat kalitesini artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate patients who underwent percutaneous procedures in Erciyes University Faculty of Medicine, Gevher Nesibe Hospital Interventional Radiology Unit between November 2003 and June 2014, demografic informations, presenting symptoms, stent patency, restenosis rates, technical and clinical success rates, complications, mortality situations. Material and Methods: Between November 2003 and June 2014, two hundred eighty two patients who underwent percutaneous biliary endoprotheses implantation, in Erciyes University Faculty of Medicine, Gevher Nesibe Hospital, Department of Radiology, Interventional Radiology Unit were included into the study. Pre-processing, procedure, post-processing analysis and file informations of patients were screened from hospital electronic information system and all radiologic images examinated retrospectively. Demografic informations, presenting complaints and pathological diagnosis of cases, size, type and number of stents were performed, technical and clinical success rates, complications, patency and restenosis of stent and mortality were evaluated in plastic and metalic stents patients separately. Results: 321 patients were included in the study, 29 patients were excluded from the study. Metalic stents were performed in 181 patients, plastic stents were performed in 111 patients and in 10 patients, were performed both plastic and metalic stents. There were 155 male and 127 female; between the ages of 23 to 93 years (mean 63,6 ± 14,2 years) was varied. Three cases whom metallic stent were performed were benign and 178 were malignant. 38 cases whom plastic stent were performed were benign and 73 were malignant. Totally 258 metalic stent. 129 plastic stent were performed. Six metalic stents and 1 plastic stent could not be placed first trial successfully. 42 patients had complications at an early stage [24 metalic stents (%13,3), 18 plastic stents (%16,2)]. The 30-day mortality rate was %21,9 in metalic stent and %22,5 in plastic stent. Occlusion rate was %18 for metalic stent and %30,1 for plastic stent in malignant patients. Occlusion rate in benign patient whom plastic stent were performed was %42,1. Mean survival time were 148,9 days for metalic stent, 200,8 days for plastic stent. The mean patency rate for metalic stent 198,8, for plastic stent 186 days in malignant patients and 296,6 days in benign patients. Conclusion: Percutaneous biliary stenting is minimally invasive, successful and effective method for palliative treatment of obstructive jaundice caused by malignancy. There is no significantly differances between metalic and plastic stent in malignant patients for technical and clinical success. The stent patency and mean survival time are not statistically significant both metalic and plastic stent. In benign biliary strictures plastic stents were performed rarely. Plastic stents which were performed as highly successful procedure in selected cases raise life comfort in long term treatment.