Periton diyalizi yapan peritonitli hastalarda alkollü kapama solusyonunun tedavi süresi, relaps ve rekürrens üzerine etkisi
The effectiveness of alcohol lock solution on relaps and recurrence rates in peritoneal dialysis patients with peritonitis
  1. Tez No: 409558
  2. Yazar: ŞERİFE CİNGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY OYMAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Peritonit, periton kateter kapama, etanol, Peritonitis, peritoneal catheter lock therapy, ethanol
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
PERİTON DİYALİZİ YAPAN PERİTONİTLİ HASTALARDA ALKOLLÜ KAPAMA SOLUSYONUNUN TEDAVİ SÜRESİ, RELAPS VE REKÜRRENS ÜZERİNE ETKİSİ ÖZET Amaç: Peritonit, sürekli ayaktan periton diyalizi (SAPD) tedavisinin en önemli komplikasyonudur ve hastaneye en sık yatış sebebidir. Kateter kaybı ve hastanın hemodiyalize geçmesi açısından tekrarlayan peritonit atakları önemli risk faktörlerindendir ve geçirilmiş peritonit atakları morbidite, mortalite ve tedavi maliyetini arttırmaktadır. Bu çalışmada amacımız peritonit atağı geçiren hastalarda periton diyaliz kateterine %70 konsantrasyonlu steril etanol ile kapama uygulayarak kateterde oluşmuş bakteriyel biyofilmi gerileterek yada yeni biyofilm oluşumunu engelleyerek relaps, nüks ve rekürrens peritonit oranını azaltmak ve peritonit tedavi süresini kısaltmaktır. Hastalar ve Metod: Çalışmaya Temmuz 2013 – Mart 2015 tarihleri arasında peritonit atağı geçiren 36 periton diyalizi hastası alındı. Hastalar standart peritonit tedavisi alan kontrol grubu (n=18) ve standart peritonit tedavisi ile birlikte ilk beş gün %70 konsantrasyonlu steril etanol ile kapama uygulanan çalışma grubu (n=18) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Her iki grup peritonit tedavisi boyunca ve atak sonrası en az 4 hafta takip edildi. Her iki grup peritonit tedavi süresi, tedavi sonrası rekürren, relaps ve repeat peritonit açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Her iki grup yaş, cinsiyet, son dönem böbrek yetmezliği nedeni, komorbid hastalıklar, peritonit etkenleri ve tedavi kombinasyonları açısından değerlendirildiğinde benzerdi. Peritonit tedavi süresi çalışma grubunda 11 gün iken kontrol grubunda 14 gündü ve iki grup arasındaki bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0.003). Tedavi sonucu değerlendirildiğinde çalışma grubunda %100 iyileşme sağlanırken bu oran kontrol grubunda %66.7 idi. Ayrıca tedavi sonrası dört haftalık takipte çalışma grubunda hiç rekürren, relaps ve repeat peritonit tespit edilmezken kontrol grubunda iki hastada dirençli peritonit ve hemodiyalize geçiş, üç hastada relapsing peritonit ve bir hastada rekürren peritonit görüldü. Tedavi sonucu açısından iki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0.019). Sonuç: Periton diyaliz kateterlerine peritonit tedavisi sırasında %70 etanol ile kapama uygulamasının, tedavi süresinde kısalma ve rekürren, relaps ve repeat peritonit gelişimini azaltması yönünde istatistiksel olarak anlamlı ölçüde yararlı etkisinin olduğu saptanmıştır. Periton beyaz küre sayısının 100/mm3' ün altına düştükten sonra 5 gün daha antibiyotik tedavisi verilmesinin rekürren, relaps ve repeat peritoniti önlemede yeterliği olduğu görüldü. Bu çalışma periton diyaliz kateterine etanollü kapama uygulamasının değerlendirildiği literatürdeki ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTIVENESS OF ALCOHOL LOCK SOLUTION ON RELAPS AND RECURRENCE RATES IN PERITONEAL DIALYSIS PATIENTS WITH PERITONITIS ABSTRACT Aim: Peritonitis is the most important complication and cause of hospitalization of continuous ambulatory peritoneal dialysis therapy (CAPD). Recurrent peritonitis episodes are important risk factors in terms of catheter loss and undergoing haemodialysis and each episode of peritonitis increases morbidity, mortality and treatment expenses. In this study we aimed to reduce the treatment time, rate of relapse and recurrence of peritonitis by locking dialysis catheter of patients with peritonitis episode with 70% concentrated ethanol, which will prevent bacterial biofilm or downgrade existing biofilm. Patients and methods: This study included 36 peritoneum dialysis patients who had a peritonitis episode between July 2013 and March 2015. Patients were divided into two groups: control group (n=18) included patients who received standard peritonitis treatment and study group (n=18) who received 70% concentrated sterile ethanol locking to their peritoneum dialysis catheter in first five days of treatment in addition to standard peritonitis treatment. Both groups were followed during treatment and at least for 4 weeks after episode. Both groups were compared for duration of treatment, recurrence after treatment, relapse and repeat peritonitis. Results: Both groups were similar when evaluated for age, gender, cause of end stage renal failure, comorbid diseases, peritonitis agents and treatment combinations. Duration of peritonitis treatment was 11 days in study group while it was 14 days in control group and the difference between two groups were statistically significant (p=0.003). When we evaluated the results of treatment, cure ratio was %100 in study group, while it was %66.7 in control group. Also, during 4 weeks of follow-up we didn't identify any recurrence, relapse or repeat-peritonitis in study group but two patients had resistant-peritonitis and underwent hemodialysis, three patients had relapsing peritonitis and one patient had recurrent peritonitis in control group. Conclusion: We determined that applying 70% ethanol lock therapy to peritoneal dialysis catheters during treatment of peritonitis is beneficial at statistically significant degree for reducing treatment duration, recurrence, repeat and relapsing peritonitis. The difference between two groups were statistically significant (p=0.019) for the results of treatment. To continue antibiotic treatment five days after peritoneal WBC count decresed to 100/mm3 seems to be sufficient to prevent repeat, relapsing and recurrent PD peritonitis. This is the first study which evaluated the peritoneal dialysis catheters ethanol locking therapy with ethanol in the literature.