Sert glottal atakların sıklığını değerlendiren Türkçe okuma parçası geliştirme calışması
Study of developing A reading passage in Turkish that assesses the frequency of hard glottal attacks
  1. Tez No: 409646
  2. Yazar: MELEK NUR UYGUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA ÖZCEBE, PROF. DR. SONGÜL AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Sert Glottal Atak, Ses Bozukluğu, Güvenilirlik, Kas Gerilim Disfonisi, Vokal Nodül, Hard Glottal Attack, Voice Disorder, Reliability, Muscle Tension Dysphonia, Vocal Nodule
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Ses; fonasyon, karşılıklı konuşma ve okuma gibi farklı durumlarda değerlendirilmelidir. Ses çok boyutlu olduğu için, ses bozukluklarının değerlendirmesinde objektif ve subjektif yöntemler birlikte kullanılmaktadır. Okuma parçaları da ses profillerinin subjektif değerlendirilmesinde kullanılan önemli paremetreler arasındadır. Okuma parçaları kullanılarak işlevsel ses bozukluğuna yol açabilecek problemlerden biri olan, sert glottal ataklar değerlendirilebilir. Çalışmamızın temel amacı, ülkemizde subjektif ses değerlendirmesinde özellikle sert glottal atakların sıklığının değerlendirmesinde kullanılabilecek Türkçe okuma parçası geliştirmek ve güvenilirliğini saptamaktır. Çalışmamızda 20 ile 55 yaşları arasındaki 42 birey; çalışma ve kontrol grubu olarak ikiye ayrılmıştır ve çalışma grubu kendi içinde iki grupta incelenmiştir. Çalışma grubu, vokal nodül tanısı almış 11 hasta, Kas Gerilim Disfonisi (KGD) tanısı almış 10 hasta; kontrol grubu ise ses problemi olamayan 21 bireyden oluşmaktadır. Kontrol grubundaki bireyler yaş, cinsiyet ve meslek durumlarına göre çalışma grubundaki bireyler ile eşleştirilmiştir. Çalışmaya katılan tüm bireylere hazırlanan Türkçe okuma parçası okutulmuştur. Kayıtlar tez yürütücüsü ve alanda en az beş yıllık deneyimi olan iki uzman dil ve konuşma terapisti tarafından değerlendirilmiştir. Pasajın iç güvenilirliği için; dinleyiciler arasındaki tutarlılık (inter-rater) ve birinci dinleyicinin iki farklı zamanda gerçekleştirdiği dinlemeler arasındaki ilişki (intra-rater) hesaplanmıştır. Dinleyiciler arası güvenilirlik katsayısı Kappa İstatistiği ile hesaplanmıştır ve dinleyiciler arasındaki güvenilirlik katsayısı 0.88 olarak tespit edilmiştir. Birinci dinleyicinin ilk ve ikinci dinlemeleri arasındaki ilişkiyi hesaplayabilmek için kullanılan Spearman korelasyon analizi sonucunda ise 0.01 anlamlılık seviyesinde yüksek ilişki tespit edilmiştir. Çalışmamızda sert glottal atakların sıklığı, her iki hastalık grubunda, hem erkek hem de kadın katılımcılar için kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (p 0.05). Sonuçlar; geliştirilen Türkçe okuma parçasının güvenilir ve ses bozukluğu olan hastalarda sert glotal atakların sıklığının değerlendirilmesinde kullanılabilecek subjektif bir değerlendirme aracı olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The voice should be assessed in different situations such as phonation, conversation and reading. Objective and subjective techniques are used together in the assessment of voice disorders. Reading passages are also important methods that are used in the subjective assessment of voice profiles. Hard glottal attacks that may cause functional voice disorders in the patients are assessed by using reading passages. The main aim of our study is to prepare a passage to be used in the subjective voice assessment in our country and especially in the assessment of the frequency of hard glottal attack and to determine its credibility. In our study, 42 individuals between the ages of 20 and 55 were separated into two groups as study group and control group and the study group was analysed in two subgroups. The study group involved 11 patients with vocal nodule diagnosis and 10 patients with MTD diagnosis and control group involved 21 individuals with no prior voice problem diagnosis. The individuals in the control group were matched with those in study group based on their age, sex and profession. All the individuals who participated in the study were asked to read the prepared Turkish reading passage. The recordings were assessed by the thesis owner and by two expert language and speech therapists with at least 5 years of experience. The internal reliability of the passage (inter-rater – the consistency between the listeners) and the correlation between the two different listenings the first listener made in two different times (intra-rater) were calculated. The inter-listener credibility coefficient was calculated as 0.88 Kappa Statistics and high correlation at the significance level of 0.01 between the first and the second listenings of the first listener was determined by Spearman correlation analysis. In our study, the frequency of hard glottal attack were found to be more significantly higher compared to control group in both disorder groups for both males and females (p0.05). The results have presented that the prepared Turkish reading passage is reliable and can be a subjective assessment medium in the assessment of hard glottal attacks in the patients with voice disorders.