Migren hastalarının optik koherens tomografi ile değerlendirilmesi
Evaluation by optical coherence tomography in patients with mġgraġne
  1. Tez No: 409675
  2. Yazar: YUSUF ÜNLÜAŞIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR İLHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Migren, Koroid kalınlığı, Ganglion Hücre Tabakası, OKT, EDI-OKT, RSLT, Migraine, Choroid Thickness, Ganglion Cell Layer, OCT, EDI-OCT, RNFL
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Migren hastalarının optik koherens tomografi ile retina sinir lifi, gangliyon hücre tabakası ve koroid kalınlığının değerlendirilmesi. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Mustafa Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama Ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Ana Bilim dalı polikliniğinde Uluslararası Baş ağrısı Derneğinin 2004 kılavuzuna göre migren tanısı alan 98 hasta ile Göz Hastalıkları Polikliniğine kontrol amacı ile başvuran 98 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Hastaların sağ gözleri analiz edildi. Tüm hastalara tam oftalmolojik muayene yapılıp (en iyi düzeltilmiş görme keskinliği, göz içi basıncı ölçümü, biyomikroskopik muayene, fundus muayenesi) ardından optik koherens tomografi (OKT) ile RSLT, GHT, koroid kalınlığı değerlendirildi. Bulgular: Migren grubu ile kontrol grup arasında yaş ve cinsiyet açısından anlamlı fark gözlenmedi( p=0,226 ). Migren grubunun yaş ortalaması 33,16 ± 9,98 yıl ve kontrol grubunun yaş ortalaması yaş ortalaması 35,19±13,2 yıl idi. Migrenli olgularının 82'si (% 83,7) kadın, 16'sı (% 16,3) erkek idi. Kontrol grubunun 74'ü kadın (% 75,5), 24 'ü (% 25,5 ) erkek idi (p=0,156 ). Migren grubunun ortalama RSLT değeri 97,59±9,67 ganglion hücre tabakası kalınlığı 84,89±8,032 koroid kalınlığı 375,61±49,967 kontrol grubunun ise sırasıyla 96,99±9,87µm, 83,43±7,214µm, 311,56±46,075 µm olarak saptandı (p=sırasıyla 0.667, 0.182, 0.00). Migren hastalarında koroidal kalınlığın anlamlı derecede daha yüksek olduğunu saptadık. Migren hastaları auralı olan ve olmayan olarak iki subgruba ayrıldığında da hiçbir parametrede istatistiksel anlamlı fark bulunmadı. Migren hastalarında OKT parametreleri açısından hiçbirinde yaş ile korelasyon gözlenmedi. Sonuç: Migrenin oküler dokulara etkisi açısından retina sinir lifi, ganglion hücre tabakası ve koroid kalınlığı optik koherens tomografi ile değerlendirildiğinde değişikliğin sadece koroidal kalınlık üzerinde olduğu gözlenmiştir. Migren hastalığının süresi, atak sıklığı sayısı ve hastalığın kronik süreçte yarattığı vasküler harabiyet nedneiyle koroidal kalınlık etkilenmektedir. Migren hastalarının takibinde optik koherens tomografinin önemi gün geçtikçe artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Our aim in thisstudy is to examine, retinal nerve fiber layer, ganglion cell complex and choroidal thickness by optical coherence tomography in patients migraine. Method: The study presenting at Mustafa Kemal University Health Admınstratiton and Research Hospital included 98 migraine patient diagnosed by the neurology department with criteria of international headache society's guidelines 2004 and 98 healthy volunteers which selected from Ophtalmology Department Outpatient Clinic. Right eye of the patients recorded to analysis. All patients was performed complete ophthalmologic examination in the Ophthalmology Outpatient Clinic (best corrected visual acuity, intraocular pressure, biomicroscopic examination, fundus examination ) and visualization RNFL, ganglion cell layer and choroid thickness by OCT and EDI-OCT). Results: Between migraine group and control group there was no istatistical differance with age and sex parameters (p=0.226 , p=0.156 repectively ). Average age of migraine group was 33,16 ± 9,98 and average age of control group was 35,19±13,2. Migraine group has 82 women (% 83,7) and 16 man (%16,3 ). Control group has 74women (% 75,5) and 24 man (% 25,5 ) (p=0,156 ). Migraine group average RNFL value is 97,59±9,67 μm, average thickness of ganglion cell layer 84,89±8,032 μm, choroid thickness is 375,61±49,967 μm and control group average values are 96,99±9,87µm, 83,43±7,214µm, 311,56±46,075 µm respectively(p=0.667, 0.182,0.00 with respectively).Choroidal thickness was found to be significantly increased in migraine patients than the control group. When the migren patients divided to two subgroups as with aura and without aura, we find no statistically significant in all parameters between two groups. there was no correlation between age and OCT parameters in migraine patient. Conclusion: Migraine disease effects on ocular tissue as retinal nevre fiber, ganglion cell layer and choroidal thickness was examined by optical coherence tomography, the changes was seen only on choroidal thickness. But this changes were related with disease period, attack frequency and vaskular damage related to migraine. Many studies shows us that with each pasing day rising values these parameters with optical coherence tomography on following migraine patients.