İleri evre over kanserlerinde prognostik verilerin karşılaştırılması
Comparison of prognostic factors in patients with advanced stage epithelial over cancer
- Tez No: 409698
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERNAZ UZUNOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Over kanseri, kemoterapi, tedavi, Ovarian cancer, chemothrerapy, cure
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada ileri evre epitelyal over kanserli hastalarda, hastalığın prognozuna etki edebilecek faktörleri araştırmayı amaçladık. Bu amaçla öncelikle kliniğimize başvuran evre III ve evre IV epitelyal over kanserli hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastaların dosya verileri incelendi. Erken evre hastalar dışında dosya verilerinin yetersiz olduğunu düşündüğümüz hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Kliniğimize 1998-2013 yılları arasında başvuran 119 ileri evre epitelyal over kanserli hasta retrospektif olarak incelendi. Hastalık prognozuna etkisi olabilecek faktörler belirlendi. Bu faktörler arasında özellikle yaş, yapılan cerrahinin şekli, platin duyarlılığı, kemoterapi kür sayılarının hastalığın prognozuna anlamlı oranlarda etki ettiklerini gördük. Bunların yanında hastalık evresinin, operasyon öncesi asit varlığının, asit sitolojisinin ve tanı anında metastaz durumununda önemli ölçüde prognoza etkili olabileceklerini gördük. Hastaların genç olmaları, platin duyarlı olmaları ve optimal sitoredüksiyon yapılmış olması hastalık prognozunu net bir şekilde olumlu yönde etkilemektedir. Özellikle ileri evre over kanserli hastalarda adjuvan kemoterapi kür sayılarını 4-6 kür olacak şekilde sınırlamak yeterli görülmektedir. Daha fazla verilecek kür sayısının sağ kalıma olumlu bir katkısı olduğunu düşünmemekteyiz. Optimal sitoredüksiyon yapılan hastaların anlamlı olarak uzun sağ kalım sürelerine sahip olmaları öncelikli hedefin maksimal sitoredüksiyon olması gerektiğini göstermektedir. Over kanserlerini daha erken yaşlarda yakalamak, tanısı konan hastalarda da ilk tedavi hedefinin cerrahi ve yapılacak cerrahinin de maksimal sitoredüksiyon olması gerektiği düşünülmektedir. Bu göstergeler ışınğında gerekli çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study we aimed to evoluate the prognostic factors in patients with advanced stage epithelial ovarian cancer. For this purpose, patients with stage 3 and 4 ovarian cancer were included in the study. Demographic data and disease related factors were recorded from patient files. Patients with early stage ovarian cancer and patients with incomplete and misleading files were excluded form the study. We observed 119 patients diagnosed with advanced stage ovarian cancer applied to our hospital between the years 1998 and 2013. We evluated the factors effecting the prognosis. Among these factors age, type of the surgery, platin sensitivity, number of course of treatment were observed to be related with prognosis. However , stage of the disease, presence and cytology of ascites before the operation and metastatis at the time of diagnosis were signtficantly related with prognosis. Younger age, platin sensitivity and optimal cytoreduction were observed to be positively related and particularly restricting adjuvan chemotherapy regimen four to six cyles was sufficient in advanced disease. Increased number of treatment courses were not related with the survey and prognosis. Beacause of the longer survival and progression free survival in patients whcih had optimal cytoreduction ; our inital goal of the therapy must be maximally cytoreduction .In the light of the foregoing further studies need to be done to evaluate the prognostic factors in advanced stage ovarian cancer.