Synthesis of ionic liquid crystal dendrimers and investigation of their mesomorphic properties
İyonik sıvı kristal dendrimerlerin sentezi ve mezomorfik özelliklerinin incelenmesi
- Tez No: 409735
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN TÜLÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: PAMAM, PPI, Dendrimer, Sıvı Kristal, Sıvı Kristal Dendrimerler, PAMAM, PPI, Dendrimer, Liquid Crystal, Liquid Crystalline Dendrimers
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Organik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Dendrimerler çok dallı, çok fonksiyonlu ve tek saçılmalı (monodisperse) büyük moleküllerdir. Kendine ait özellikleri sebebiyle, pek çok uygulama alanı bu yapılardan faydalanmıştır. Son dönemde gündelik hayatımızda önem kazanan sıvı kristal alanında da dendrimerler araştırma seviyesinde kullanılmaya başlanmıştır. Literatürde dendrimerin iç mimarisini değiştirme ile ve mezojenik olan veya mezojenik olmayan yapıları dendrimerin dış yüzeyine ekleme üzerine çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Bizim çalışmamamızda, yeni dendritik iyonik sıvı kristaller sentezlenmiştir. Bunların sentezi esnasında, amin sonlu PAMAM, PPI ve trimesik asit çekirdekli amidoamin dendrimerler satın alındı veya sentezlendi. Bunun dışında, çeşitli promezojenik alkoksi benzoik asitler dendrimerin dış cephesine elektrostatik etkileşimle bağlanmıştır. İyonik sentez FT-IR ve NMR ile takip edilmiştir. Mezomerik karakterizasyon ise POM ve DSC çalışmaları ile yapılmıştır. Sentezlenen tuzların büyük bir kısmı geniş mezomerik aralığa sahiptir. Dendrimerin yüzeyine iyonik ve kovalent bağlanma arasında ki farkı görmek için, PPI temelli yeni makromoleküller sentezlenmiştir. Bu moleküllerin karakterizasyonu ise FT-IR, NMR, POM ve DSC ile yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Dendrimers are highly branched, multi-functional and monodispersed macromolecules. Due to their unique properties, many application fields utilize them. The field of liquid crystalline, which has become dominant in our modern life for a couple of decades, has started to utilize dendrimers at the level of research interest. In the literature, by changing interior architecture of dendrimer or addition of pro-mesogenic or non-mesogenic units onto the exterior of dendrimer, various studies have been performed. In our study, new sets of dendritic ionic liquids have been synthesized. When synthesizing them, amine terminated PAMAM, PPI, trimesic acid core amidoamine dendrimers have been firstly synthesized or purchased. In addition, various types of pro-mesogenic alkoxy-benzoic acids are attached onto periphery of dendrimer via electrostatic interaction. Longer and shorter alkoxy chains of acids are investigated. Ionic synthesis is checked by FT-IR and NMR spectroscopy. Mesomorphic characterization is performed by POM and DSC studies. The great majority of these salts have gained large mesomorphic range. To see the difference between ionic and covalent attachment onto the periphery of dendrimer, PPI based new macromolecules have been synthesized. These molecules are characterized by FT-IR, NMR, POM and DSC.