Geri Dön

Çobanisa (Manisa-Turgutlu) yöresi pliyo-pleyistosen mikro memeli faunası

Plio-pleistocene micro mammal fauna of Çobani̇sa (Mani̇sa-Turgutlu) vicinity

  1. Tez No: 409962
  2. Yazar: GÜLÇİN AYGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜMEL TANJU KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tabiat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 66

Özet

İzmir'in 35 km KD'sinda yer alan Çobanisa yöresi (Manisa-Turgutlu) fosil memeli bulguları ile ilgili çalışmalar son derece sınırlıdır. Öncel çalışmalar, Üst Pliyosen ve Alt Pleyistosen çökellerinde makro ve mikro memelilerin varlığını göstermiştir. Bu yörede, mikro memeli bulgularına yönelik yapılan çalışmalar sonucu elde edilen yeni veriler, Batı Anadolu'nun Pliyo-Pleyistosen biyostratigrafisine önemli katkıda bulunacaktır. Turgutlu Formasyonunda, öncel çalışmalarda bulunan fosil mikro memeli örnekleri iki farklı kronolojik seviyeye aittir (geç Erken Pliyosen (Ruskiniyen,MN 15) ve orta Erken Pleyistosen (Geç Villaniyen, MN17- MQ1)). Bu çalışmada, erken Geç Pliyosen (Erken Villaniyen, MN16) seviyesine ait olduğu tespit edilen ve sistematik tayini gerçekleştirilen örnekler : Propliomys ex gr. graecus, Arvicolidae indet., Orientalomys similis ve Muridae indet. olarak tanımlanmıştır. Çobanisa'da bulunan Propliomys Türkiye'deki üçüncü kayıttır ve dişlerdeki hipsodonti seviyesi Propliomys hungaricus (Czanota 2, Macaristan, MN15) ve P.destinatus (Odessa Catacombs, Ukrayna, MN15)'dan fazladır. Özellikle, Erken Villaniyen formu P.graecus (Tourkoubounia 1, Yunanistan) ve son iki Türkiye kaydı; Pliomys sp. (Ortalıca, Kastamonu) ve Pliomys graecus (Yenice 1, Samsun)'a yakındır. Çobanisa'daki Propliomys bulgusunun hipsodonti seviyesi ve T4'ün dentin bölgesindeki gelişimi, bilinen Erken Villaniyen formlarından daha düşüktür. Doğu Avrupa ve Batı Asya'dan bilinen Orientalomys bulgusu geç Erken Pliyosen'den erken Geç Pliyosen (Geç Ruskiniyen - Erken Villaniyen, MN15- MN16)'e kadar çok kısa bir stratigrafik aralığı temsil eder. Anadolu'daki Orientalomys bulguları, geç Erken Pliyosen (Geç Ruskiniyen) faunası olan Ankara-Çalta ve erken Geç Pliyosen (Erken Villaniyen) faunası Samsun-Yenice-1'den bilinir. Manisa-Çobanisa yöresindeki bu yeni Propliomys-Orientalomys birlikteliği, bugüne kadar bilinen Erken Pliyosen ve Erken Pleyistosen seviyelerinin arasındaki boşluğu doldurur ve Karadeniz-Ege faunaları arasında daha güvenilir paleocoğrafik ve ekolojik korelasyona imkan tanır.

Özet (Çeviri)

The studies on the mammalian fossil finds from the sand pit of Çobanisa locality which is located 35 km NE of Izmir is extremely limited. Preliminary studies have shown the presence of macro and micro mammals from the Upper Pliocene and Lower Pleistocene sediments. New data obtained from studies on micro mammal finds in this region will contribute significantly to the Plio-Pleistocene biostratigraphy of Western Anatolia. Samples of micro mammal fossils from the previous studies in the Turgutlu Formation belong to two different chronological levels (late Early Pliocene (Ruscinian) and mid Early Pleistocene (Late Villanian, MN17- MQ1)). In this study, the samples belong to early Late Pliocene (Early Villanian, MN16) and systematically described are determined: Propliomys ex gr. graecus, Arvicolidae indet., Orientalomys similis and Muridae indet. Propliomys from Çobanisa is the third record in Turkey and hypsodonty level of the teeth is more than Propliomys hungaricus (Czarnota 2, Hungary, MN15) and P.destinatus (Odessa Catacombs, Ukraine, MN15) and close to particularly Early Villanian form P.graecus (Tourkoubounia 1, Greece) and the other two records from Turkey are Pliomys sp. (Ortalıca, Kastamonu) and Pliomys graecus (Yenice 1, Samsun). Hypsodonty level and development in the dentine area of Propliomys T4 from Çobanisa is lower than the forms of Early Villanyian.The finding of Orientalomys, known from Eastern Europe and Western Asia, represents a very short stratigraphic range, between the late Early Pliocene to early Late Pliocene (Late Ruscinian - Early Villanyian, the MN15- MN16). Anatolian Orientalomys records are also known from the Ankara-Calta fauna (late Early Pliocene-Late Villanyian) and Samsun-Yenice-1 (early Late Pliocene). This new Propliomys-Orientalomys association in Manisa-Çobanisa region fills the gap between Early Pliocene and Early Pleistocene levels and allows more reliable paleoecological and paleogeographical correlations between the Black Sea and Aegean faunas.

Benzer Tezler

  1. Aşağı Çobanisa (Manisa-Turgutlu) ve çevresi kum ocağı neojen-kuvaterner omurgalı faunalarının paleontolojik icelenmesi

    Paleontological study of neogene-quaternary mammalian fauna from Aşağı Çobanisa (Manisa-Turgutlu)

    SERDAR MAYDA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2002

    Jeoloji MühendisliğiEge Üniversitesi

    Tabiat Tarihi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. TANJU KAYA

  2. Çobanisa (Isparta) yöresine ait rezidüel oluşumlardaki nadir toprak element potansiyelinin belirlenmesi

    Investigation of rare earth element potential in residual occurrences from Cobanisa (Isparta)

    ALİ TUĞCAN ÜNLÜER

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    Jeoloji Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MURAT BUDAKOĞLU

  3. Davraz Kayak Merkezinin tercih edilmesine yönelik algı ve değerlendirmelere ait bir araştırma

    A research on the percekti̇on and evalution of choosi̇ng Davraz Ski Center

    ŞABAN MOTOR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    EkonomiSüleyman Demirel Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. ERTAN BECEREN

  4. Burdur ve Isparta arasında kalan bölgenin nadir toprak element içerikleri, jeokimyası ve kökeni

    Rare earth element contents, geochemistry and origin of between burdur and Isparta region

    EBRU PAKSU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    Jeoloji MühendisliğiAkdeniz Üniversitesi

    Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MUSTAFA GÜRHAN YALÇIN

  5. Elmalı (Antalya) bölgesi mermer ocaklarının jeolojisi, teknolojik özellikler ve rehabilitasyon

    Technological properties and geology of marble quarries of Elmali (Antalya) region and its rehabilitation

    BURCU AYDIN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Jeoloji MühendisliğiAkdeniz Üniversitesi

    Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MUSTAFA GÜRHAN YALÇIN