Yazılı basın işletmelerinde üretim sürecinde bilgi yönetimi
Knowledge management in the productions process of press organizations
  1. Tez No: 410114
  2. Yazar: ANIL AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET PELİN DÜNDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi Yönetimi, yazılı basın, işletme, enformasyon, bilgi, üretim süreci, Knowledge Management, press, organization, information, knowledge, production process
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
“Yazılı Basın İşletmelerinde Üretim Sürecinde Bilgi Yönetimi”adını taşıyan çalışmada, yazılı basın ürünü olan gazete ve dergilerin, üretim sürecinde daha iyi bir konuma gelmek ve süreci geliştirmek için bilgi yönetiminden yararlanmasının önemine değinilmektedir. Kısacası, haber üretim sürecinin en önemli unsurları göz önüne alınarak ve okuyucu erişiminin en kısa sürede yapılmasını sağlamak amacıyla var olan bilgi yönetim sisteminin sürece sağladığı katkıların üzerinde durulmaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte internet ve bilgi teknolojilerinin önem kazanması yazılı basın işletmelerini rekabet piyasasında farklı bir konuma getirmektedir. Bu noktada bilgi aktarımının hızlı bir biçimde gerçekleşmesi sorumluluğunu üstlenen yazılı basın işletmelerinin sürecin hızlı gelişmesi amacıyla bilgi yönetiminden yararlanması önem taşımaktadır. Nitekim bilgi yönetimi, yazılı basın işletmelerinin üretim sürecini geliştirmeye yönelik yapısal değişikliklerin temelini yaratan önemli bir sistemdir. Ancak bilgi yönetimi kısa vadede yazılı basın işletmelerine yönelik sıkıntıların çözümünde izlenecek bir yol değildir. Bilgi toplumunun yaşadığımız evrende önem kazanması ile birlikte bilgi arayışı içine giren insanoğlu her zaman istediği gibi amacına ulaşamamaktadır. Yaşadığımız evrende kitleler ve topluluklar aranan bilgiye zamanında erişememiş olmaktadır. Buradan ortaya çıkan bilgi açığı kuramı üzerine yoğunlaşılan çalışmamızda, bilgiye sahip olan yazılı basın işletmelerinin üretim sürecine yönelik gerçekleştirdiği faaliyetler ile bilgi yönetiminden yararlanamayan yazılı basın işletmelerinin üretim sürecinde gerçekleştirdiği faaliyetler göz önüne alınmış bulunmaktadır. Var olan bilgi eşitsizliğinin temelinde bilgi teknolojileri ve işletmelerin sahip olamadığı bilgi işçilerinin etkisi söz konusudur. Çalışmanın sonunda yazılı basın işletmelerinin üretim sürecinde gerçekleştirdiği faaliyetlerin bilgi yönetiminden bağımsız bir şekilde gerçekleşemeyeceği ortaya çıkmış bulunurken, bilginin günümüzde paylaşım kontrolünün bulunmamasından dolayı yazılı basın işletmelerinin üretim sürecinde hata yapmamak açısından bilgi kontrol sistemini de geliştirdikleri saptanmış bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the study named“Knowledge Management in Production Process at Press Organizations”, it is referred to the importance that newspapers and magazines of press should benefit from knowledge management in order to get into a better position and to develop the process. Briefly, considering the most important elements of news production process and in order to make reader access available as soon as possible, it is emphasized the contributions of the existing knowledge management system to the process. With the advancing technology, gaining importance of Internet and information technology brings press organizations to a different position in the competitive market. At this point, it is of great importance that press organizations assuming the responsibility of performing knowledge transfer fast should benefit from the knowledge management system for the purpose of rapid development of the process. Thus, knowledge management is an important system that forms the basis of structural changes to improve the production process of press organizations. However, knowledge management isn't the way to be followed in resolving the problems regarding press organizations in the short term. With the increasing importance of knowledge-based society in the universe we live, people searching for knowledge cannot always achieve the intended goals. In our universe, masses and communities haven't reached the required knowledge on time. In our study focused on the knowledge gap theory to this respect, the activities performed for the production process by the press organizations having knowledge and the activities performed in the production process by the press organizations which cannot benefit from the knowledge management are considered. The impact of the information technology and knowledge workers that organizations don't have forms the basis of the existing information asymmetry. At the end of the study; while it has been revealed that the activities carried out by the press organizations in the production process may not be performed independently from the knowledge management, it is determined that press organizations have also developed information control system in order to avoid making mistake in production process due to the lack of information sharing control at the present time.