Erişkinlerin mükemmeliyetçilik düzeyleri ile bazı değişkenler arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analyzing the relationship between adults' perfectionism levels and some variables.
  1. Tez No: 410200
  2. Yazar: BARKAN ESKİİLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL ÖREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Mükemmeliyetçilik, Kaygı, Kaçınma, Perfectionism, anxiety, avoidence
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmanın amacı erişkinlerin mükemmeliyetçilik düzeyleri ile bazı değişkenler arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığının araştırılmasıdır. Ek olarak, araştırmada erişkinlerin cinsiyeti, gelir durumu, doğum sırası, kaygı düzeyleri, kaçınma düzeyleri, mükemmeliyetçilik düzeyleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Araştırmaya İstanbul ilinde yaşayan 40 kişi alınmıştır. Veri toplama araçları olarak Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği ve Liebowitz Sosyal Fobi Belirtileri Ölçeği kullanılmıştır. Aynı zamanda çalışmaya katılanların sosyo-demografik özelliklerini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından Kişisel Bilgi Formu oluşturulmuştur. Kişisel Bilgi Formu daha önceki çalışmalarda kullanılan bilgi formlarından esinlenerek araştırma evrenine uygun şekilde düzenlenmiştir. Araştırmada yer alan sosyo-demografik özelliklere göre anlamlı bir sonuç elde edilmemiştir. Araştırmada grubun mükemmeliyetçilik, kaygı ve kaçınma düzeyi düşük bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate examining the relationship between adults' perfectionism levels and some variables. Additionally, in the study, adult's sex, income status, anxiety and avoidance levels, perfectionism levels are investigated. Fourty adults who live in İstanbul participated in study. For the means of data collection, Multidimensional Perfectionism Scale and Liebowitz Social Phobia Symptom Scale were used. Also; in order to determine student's socio-demographic features, Personal Information Form was formed. Personal Information Form research is organized with inspired by the information form used in previous studies . When looked according to socio-demographic features in the study, was not found significant result for socio-demographic features which mentioned in the research. In the research, group's perfectionism, anxiety and avoidance was found at low level.