Matbaa işletmelerinde üretim maliyetlerinin sipariş maliyet yöntemi aracılığı ile irdelenmesi
Explicating production cost by job costing in printing company
  1. Tez No: 410287
  2. Yazar: EZGİ ERBİLİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ERDAL ÖZKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Matbaa ĠĢletmeleri, Maliyetin Genel YaklaĢımları, Direkt ĠĢçilik, Direkt Hammadde, Genel Üretim Giderleri, Printing Shops, General Approaches to Cost Allocation, Direct Worker's Costs, Direct Raw Materical, General Production Costs
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın ilk kısmında maliyetin genel yaklaşımları üzerinde durulmuştur. Bir ürün veya hizmetin maliyeti üç unsurdan oluşur. Bunlar direkt işçilik, direkt hammadde ve genel üretim maliyetleridir. Teknolojik gelişmeler ve üretim ortamlarındaki hızlı değişimler sonucu ürün maliyet bileşenleri içinde direkt işçiliğin maliyeti azalırken genel üretim maliyetlerinin oranı artmaktadır. Bu araştırmada, değişik müşteri siparişleri ve değişik üretim partilerine göre üretim yapan matbaa işletmelerinde, rasyonel gelişmenin sağlanması için en uygun maliyet sistemi belirlenmiş ve örnek bir işletmede örnek bir ürünün maliyetlemesi için uygulanmıştgır
Özet (Çeviri)
The first part of this research describes general approaches to cost allocation. The cost of a product or service consists of three elements. These are direct worker's costs, direct raw material and general production costs. As a consequence of technological developments and fast changes at the production surrounding, within the components of product, service cost while the cost of direct worker's pay is decreasing, the ratio of general production costing is increasing. The purpose of this research being the rational improvement in the printing shops which operete with variable job orders and production parties, the best fitting costing system has been identified and applied in the class firm for the costing of a particular product.