Katılım bankalarının performanslarının değerlendirilmesi: TOPSİS ve PROMETHEE yöntemi ile uluslararası karşılaştırma
Evaluation of participation bank's financial performance using TOPSİS and PROMETHEE : An i̇nternational application
- Tez No: 410288
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKTUĞ CENK AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Katılım bankacılığı, Topsis Yöntemi, Pomethee Yöntemi, Participation banking, Topsis Method, Promethee Method
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Kurulmalarının üzerinden yarım yüzyıl geçmemesine, karşılaştıkları zorluklar ve engellere rağmen, katılım bankalarının bankacılık sektörü içindeki rolü günler gittikçe daha önemli hale gelmektedir ve dünya finans piyasasındaki payını artırmaktadır. Bugün katılım bankacılığı sadece İslam ülkelerinde değil; İngiltere, Almanya, Avrupa ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ekonominin çok ileri düzeyde olduğu ülkelerde de bulunmaktadır. Bu çalışmada, katılım bankacılığı kavramının ne olduğuna, bu kavramın içeriğine ve detayına değinildikten sonra dünyadaki 21 katılım bankası seçilip performansları ölçülmüştür. Bu ölçüm 2009-2013 yılları arasını kapsamaktadır. Bu ölçüm yapılırken öncelikle katılım bankaları bilanço ve gelir tablolarından veriler elde edilmiştir. Bu verilerden gereken oranlar hesaplanmıştır. Analizde kullanılan oranlar: Likidite oranlar, karlılık oranlar, faaliyet oranlar (verimlilik oranlar) ve finansal yapı oranlarıdır. Bu oranlar hesaplandıktan sonra gerek ağırlıklandırılarak gerekse de AHP metodu kullanılarak Topsis ve Promethee yöntemleriyle performans puanları hesaplanmış ve bu puanlara göre bankaların puanı sıralanmıştır. En yüksek puanı alan bankalar birinci sıralara yerleşmiş ve bunun tersine en düşük puanı alan bankalar son sıralarda yer almıştır.
Özet (Çeviri)
With an establishment less than half a century, despite all the challenges and obstacles that they have faced, nowadays the role of participation banks in the banking sector is becoming more and more important and their share in the world' financial markets is increasing too. Today participation banks are located not only in Muslim countries but also in most developed economies like Great Britain, Germany, some other European countries and USA. In this study, referring to the existing literature after being explained the concept of participation banking, it is measured the performance of 21 different participation banks that are chosen throughout the world. The period in study includes the years between 2009 to 2013. The data of the empirical study are obtained from balance sheet and income statements of each bank and then the required financial ratios are calculated. The ratios included in the analysis are liquidity, profitability, activitiy (efficiency) and debt ratios. After having calculated these financial ratios, the weighted averages are assigned through AHP method. Then using TOPSIS and Promethee, two multi-criteria decision making methods, the scores are calculated and the ranking of the banks performance is done accordingly. The banks that have scored the highest are ranked on the top, whereas the banks that have scored lower are ranked on the bottom of the list.