AB - ABD siyasal ve ekonomi ilişkileri çerçevesinde Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı
Transatlantic Trade and Investment Partnership within the context of the EU-USA political and economic relations
  1. Tez No: 410292
  2. Yazar: ÇAĞLAR ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İ. ALPER ARISOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Dünya Ticaret Sistemi, Küreselleşme, GATT, DTÖ, Bölgeselleşme, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı, World Trade System, Globalization, Regionalization, GATT, WTO, Transatlantic Trade and Investment Partnership
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avrupa Birliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
AB ve ABD halen dünyanın en büyük iki ekonomisini meydana getirmektedir. Bu iki ekonomi arasında temeli İkinci Dünya Savaşı yıllarına uzanan ve“transatlantik ilişkiler”olarak anılan işbirliği süreci 1990'lı yıllardan itibaren yeni bir ivme kazanmıştır. Görüşmeleri 2013 yıl itibariyle resmi olarak başlayan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığının (TTYO) temeli de bu yıllara dayanır. Yürürlüğe girmesi halinde dünyanın en büyük serbest ticaret bölgesini meydana getirecek olan bu anlaşma Transatlantik ilişkilerin en ileri aşaması olup aynı zamanda küresel ticaretin değişen dengelerine karşı Batı ittifakının kritik bir hamlesidir. Zira her ne kadar ABD ve AB gerek ayrı ayrı gerek birlikte değerlendirildiğinde dünya ekonomisinin başat aktörleri olmaya devam etseler de, küresel ticaretin yoğunluğu hızla Güneydoğu Asya'ya doğru kaymakta, bu süreçte Çin'in rolü ön plana çıkmaktadır. Bu girişim aynı zamanda, Dünya ticaret sisteminde İkinci Dünya Savaşı sonrasında ivme kazanan çoktaraflı müzakerelerden bölgesel ticari bloklara geçiş sürecinde de kritik bir dönemece işaret etmektedir. Bu çalışmanın amacı söz konusu süreci ilgili temel aktörler açısından değerlendirerek TTYO sürecinin temel dinamiklerini ortaya koymak, söz konusu sürecin taraflar ve üçüncü ülkeler üzerindeki muhtemel etkilerini tartışmaktır.
Özet (Çeviri)
EU and the USA are still ranked as the first two economies at global scale. The so-called“transatlantic relations”, which corresponds to the cooperation between them and roots of which date back to the years of the Second World War have gained a new momentum from nineties onwards. The background, in which the idea of Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) was developed, is also traced back to these years. Talks on TTIP, which represent the most advanced stage of transatlantic relations, have officially started as of 2013. In case of its realisation, this project will form the largest free trade zone ever across the globe and as such it reflects a decisive measure taken by the Western alliance in the face of changing patterns and balances of trade and investment at global level. For although EU and the USA still count as the leading actors of the world economy, global trade's centre of gravity constantly shifts towards Southeast Asia, a trend highlighted by the leading role of China. The attempt of TTIP also reflects a critical turning point in the transformation of world trade system from multilateral negotiations, which had gained momentum following the Second World War to regionally-based trade blocks. The main purposes of this study are to assess the process in terms of the main actors involved, so as to detect the underlying dynamics of the TTIP and to discuss the possible effects of this process upon the partners as well as on third countries.