The role of regulatory focus in interpersonal trust
Kişilerarası güvende düzenleyici odağın rolü
- Tez No: 410293
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN KARAGONLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Düzenleyici odak, güven, düzenleyici kapatma, ihtiyaç tatmini, aktivasyon, Regulatory focus, trust, regulatory closure, need satisfaction, activation
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışma, düzenleyici odağın birbirini tanımayan kişiler arasındaki güvene olan etkisini incelemektedir. Deneysel bir tasarım kullanılarak kişilerin düzenleme odakları ile manipülasyon ile ilişkisiz bir alanda gösterdikleri güven davranışı arasındaki neden sonuç ilişkisi düzenleyici kapatma (regulatory closure) açısından test edilmiştir. Bulgulara göre, yükselme odaklı kişiler (doyum ihtiyacı aktivasyonu yapılan kişiler), önleme odaklı bireylere (güvenlik ihtiyacı aktivasyonu yapılan kişiler) kıyasla bağımsız bir alanda (güven oyunu) daha fazla güven davranışı göstermişlerdir. Diğer bir bulgu ise güvenlik ihtiyacı tatmin edilen kişiler, güvenlik ihtiyacı aktifleştirilen ancak tatmin edilmeyen kişilere göre aktivasyon ile tamamen ilişkisiz bir alanda daha fazla güven davranışı göstermişlerdir. Bu çalışmanın bulguları, öz düzenleme odağı, psikolojik güvenlikve düzenleyici kapatmanın kişiler arası güvendeki rolünü nedensel bir tasarımla belirleyerek literatüre önemli bir katkı yapmaktadır. Birbirini tanımayan kişiler arasındaki güveni açıklamak için çoğunlukla değiştirilmesi kolay olmayan faktörleri kullanan önceki çalışmalardan farklı olarak bu çalışma manipülasyon ve adaptasyona izin veren durumsal bir değişkeni ele almıştır. Türkiye'deki birbirini tanımayan kişiler arasındaki güvenin çok düşük olduğu ve acil bir müdahaleye ihtiyaç duyulduğu göz önüne alındığında, bu çalışmanın bulguları ışığında kişilere yükselme odağı ile hazırlama (priming) yapılması veya sosyal etkileşim içermeyen başka bir alanda kişilerin güvenlik ihtiyaçlarının giderilmesi yoluyla Türkiye'deki güveni iyileştirecek politikalara yön verilebilir.
Özet (Çeviri)
This study examined the influence of regulatory focus on interpersonal trust among strangers. An experimental design was used to test cause and effect relationship between individuals' regulatory foci and their trusting behavior in a subsequent and unrelated domain considering the potential influence of regulatory closure. According to the results, people with a promotion focus (those who were exposed to nurturance need activation) showed higher trusting behavior in an independent domain (trust game) than did individuals with a prevention focus (those who were exposed to security need activation). The other finding is that people whose security needs were satisfied in a completely unrelated domain trusted strangers more than did individuals whose security needs were activated but not satisfied. Findings of the present thesis make an important contribution to the literature by identifying the role of self-regulatory focus, psychological safety and regulatory closure in interpersonal trust in a causal design. Different from the previous studies which have predominantly used less malleable factors to explain trusting behavior among strangers, this study employed a situational variable which allows opportunity for manipulation and adaptation. Taking into consideration the fact that trust among strangers in Turkey is quite low and requires immediate action; in light of the findings of this study, priming individuals with a promotion focus or satisfying salient security and safety needs in a domain unrelated to social interactions could be used to develop policies for improvement of trust in Turkey.