The mediation effect of innovation on the relationship between internationalization and firm performance
Yeniliğin uluslararasılaşma ve firma performansı arasındaki ilişkide aracılık etkisi
  1. Tez No: 410291
  2. Yazar: AYÇA KÜBRA HIZARCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜL BAYRAKTAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Entrepreneurial Orientation, Organizational Learning, Internationalization, Innovation, Firm Performance
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
İleri derecede gelişmiş teknoloji, dünya marketlerini; dev rakiplerle sonu olmayan çetin bir rekabete ev sahipliği yapan bir yer haline dönüştürdü. Uluslararasılaşma bir çok fırsatlar ve karlı getiriler sunmasına rağmen, bir çok zorluğu da beraberinde getirmektedir. Firmalar girdikleri her yeni pazara uyum sağlamak için çeşitli örgütsel değişimler yaşarlar. Bu süre boyunca bir çok iniş çıkışlar yaşarlar. Firmalar pazarlarda karşılaştıkları zorlukları, bazı stratejik yönelimler, özel yetenekler ve kaynaklar yoluyla aşarak hedeflenen firma performansına ulaşabilirler. Kompleks ve sürekli değişen çevrede, öngörülemeyen tehditlere, beklenmeyen ani değişiklere ve fırsatlara anında karşılık vermek için örgütler öğrenme ve esneklik yetilerine sahip olmalıdırlar. Buna ek olarak, firmalar sahip oldukları rekabet avantajlarıyla daha iyi bir hizmet veya ürün sunmak zorundadırlar. Girişimcilik yönelimi ve örgütsel öğrenmenin uluslararasılaşmayı tetikleyen iki faktör olduğu ve firmaların uluslararasılaşmasında önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir. Öte yandan, yenilik faaliyetlerinin önemi göz ardı edilemez. Yeniligin, uluslararası pazarlarda firmaların sürdürülebilir rekabetçi pozisyonları için gerekli bir çözüm olduğu düşünülmektedir. Tekstil, gıda, makine ve kimya sektöründe faaliyet gösteren 81 firma üzerine yapılan bu çalışmada, girişimcilik eğilimi, örgütsel öğrenme, uluslararasılaşma, yenilik ve firma performansı arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Sonuçlar yeniliğin, uluslararasılaşma ve firma performansı arasındaki ilişkiye kısmi olarak aracılık ettiğini ortaya koymuştur. Ayrıca, girişimcilik eğilimi ve örgütsel öğrenmenin de uluslararasılaşmayı etkilediği sonucuna varılmıştır. Fakat, öğrenmenin etkisi girişimcilik kadar güçlü değildir. Son olarak, girişimcilik ve örgütsel öğrenme arasında da bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cutting-edge technology transformed the world markets into a place where harbors a never ending fierce competition amongst the giant rivals. Although internationalization is a host of vast opportunities and high returns, challenges will present themselves. Firms undergo a number of organizational changes in order to adapt to each country's market they enter. During this process, they face many inconsistencies. Firms can overcome the challenges faced in international markets through strategic orientations and some specific capabilities, resources, and then meet their targeted performance outcomes. In this complex and fast-changing environment, organizations must be capable of learning and flexible in response to any unforeseen threats, unpredictable changes and opportunities. In addition to those requirements, they are bound to offer better products and services by their unique competitive advantages. Entrepreneurial orientation and organizational learning have a crucial role in firms' internationalization since they are considered as the drivers of firms into the international arena. Those two factors affect an organization's path to internationalize. On the other hand, innovation activities' importance cannot be undermined. Innovation is viewed as the solution for a sustainable competitive position in the international arena. The focal point of this study is to examine the mediation effect of innovation on the relationship between internationalization and business performance. Besides, the interrelations between entrepreneurial orientation, organizational learning, internationalization, innovation and firm performance were scrutinized through the application on 81 exporting firms operating in machinery, chemical, food and textile industry. The results put down to the fact that innovation partially mediates the relationship between internationalization and firm performance. In addition, having an entrepreneurial and learning flair drives firms to internationalize. However, the effect of learning is not as strong as entrepreneurial orientation. Lastly, there is a correlation between entrepreneurial orientation and organizational learning.