Hakaret suçu bağlamında eleştiri hakkı
Right to criticise in the context of libel
- Tez No: 410299
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KORAY DOĞAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Hukuk, Law
 - Anahtar Kelimeler: Hakaret Suçu, Eleştiri Hakkı, Hakların Çatışması, Hakların Dengelenmesi, İfade Özgürlüğü, Libel, Right to Criticise, Conflicts of Rights, Balancing of Rights, Freedom of Expression
 - Yıl: 2015
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: İnsan Hakları Hukuku Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 166
Özet
İfade özgürlüğü itibarın korunması amacıyla sınırlanabilir. Türk Ceza Kanunu 125. maddesinde; onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişinin cezalandırılacağı öngörülmüştür. Dolayısıyla bir yandan, kişinin itibarının korunması gerekirken madalyonun diğer tarafında özgürlükler sorunu ortaya çıkmaktadır. Bir ifadenin ne zaman özgürlük himayesinden yararlanıp hukuka uygun olacağı ne zaman suç oluşturacağının tespiti elzemdir. Tezin amacı, yukarıda bahsettiğimiz tüm bu sorunları tartışarak eleştiri ile suç oluşturan beyan arasındaki ince sınırı tespit etmektir. Bu sebeple, çalışmamız klasik suç tipi incelemelerinden farklılaşmaktadır. Keza çalışmamızda hakaret suçunu unsurlarıyla irdelemek yerine amaca ulaşmak için farklı bir yöntem tercih edilmiştir. Çalışmada, ağırlıklı olarak Türk Ceza Kanunu 125. maddede düzenlenen hakaret suçu ve Türk Ceza Kanunu 299. maddede düzenlenen cumhurbaşkanına hakaret suçunda hukuka uygunluk nedeni olarak eleştiri hakkı incelenmiştir. Suçla korunan hukuki değer farklı olduğu için Türk Ceza Kanunu 218. madde ve Türk Ceza Kanunu 301. madde çalışmanın kapsamı dışında bırakılmıştır. Ayrıca, her ne kadar kapsam bakımından benzerlik gösterse de haksız fiil sonucu öngörülen özel hukuk yaptırımları çalışmanın dışında tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
Freedom of expression can be limited with purpose of protect reputation. According to article 125, Turkish Penal Code imputation, which can give damage to dignity, honour and reputation or swearing to dignity, honour and reputation is a crime. Protection of reputation is necessary but on the other hand freedom is still problem. When is a speech become to crime from right? It is a important question. Purpose of this thesis is analysing all this problems and establishing the thin line between freedom and crime. Our thesis has became different from other examination of crime types on that point. In our work, libel didn't examined as a crime type. The thesis adopts a different method which is examining the right of criticize as a reason of compliance with laws on ordinary libel. But Turkish Penal Code article 218 and 301 has been excluded. Also as much as it has similar in terms of extent the sunctions of private law has been excluded from our work.