Kur'ân'ın kronolojik yaklaşımla tefsiri meselesi
The issue of chronological approach to the commentary of Quran
- Tez No: 410305
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER DUMLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Nüzûl Tertibi, Mushaf Tertibi, Sahabe Mushafları, Kronolojik Yaklaşım, Kronolojik Tefsir, the Order of Nuzul, the Order of Mushaf, Companions' Mushafs, Chronological Approach, Chronological Order in Tafsir
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Bu tezde İslam ve Batı dünyasında Kur'ân üzerine kronolojik yaklaşımla yapılan çalışmaları küllî bir şekilde incelemek, böylece bu çalışmaların hedeflerini ortaya koymak amaçlanmaktadır. Tezimiz iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, sahabe döneminde nüzûl tertibine bakış açısı, mushaf tertibinin oluşumu, Batı'da Kur'ân kronolojisine dair yapılan çalışmalar, son dönemde İslam dünyasında Kur'ân sûrelerinin kronolojisine dair yapılan çalışmalar ele alınacaktır. İkinci bölümde, İslâmî gelenekte sûrelerin nüzûl tertibi ve zamanına ne şekilde yer verildiği incelenecektir. Kronolojik yaklaşımın Kur'ân'a uygulanma sürecinin ortaya çıkışı, kronolojik tefsirin örnekleri, bu tefsirlerde nüzûl tertibinin niçin tercih edildiğine değinilecektir.
Özet (Çeviri)
One of the aims is to research studies about Quran that are based upon chronological approach in Islamic and Western world. In this way, we understand these studies' targets. This dissertation consists of two main chapters. In the first chapter, we deal with companions', Muslims' and orientalists' approach to the revelation arrangement, process of Mushaf's arrangement, studies about the Order of Nuzul in Islamic and Western world in twentieth and twenty first centuries. In the second chapter, we examine how chronological approach to the surahs has been in early Islamic studies. Examples of chronological tafsirs are analyzed. We examine why exegetes chose this method.