Elektronik perakendecilikte pazarlama uygulamaları üzerine bir araştırma
A research on marketi̇ng practi̇ces in electroni̇c retai̇li̇ng
- Tez No: 410304
- Danışmanlar: PROF. DR. İKBAL AKSULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Elektronik perakendecilik, bilgi toplumu, internet, pazarlama karması
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bilgi işlem teknolojilerinde yaşanan devrim niteliğindeki gelişmelere bağlı olarak gerek sosyal gerekse ekonomik hayatta birçok değişim yaşanmıştır. Bilginin dijitalleştirilmesi ile birlikte bilginin elektronik ortamda üretilmesi, iletilmesi ve saklanması zaman ve mekândan bağımsız olarak mümkün hale gelmiştir. İçinde bulunduğumuz 21.yyda meydana gelen teknolojik gelişmeler, özellikle bilgisayar ve internet teknolojilerinin son derece hızlı bir gelişim göstermesi bilgi toplumunun oluşmasına büyük katkı sağlamıştır. Günümüzde iş yapma şekilleri de artık değişmektedir. Firmalar, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki bu gelişmelere bağlı olarak zorlu rekabet koşullarında ayakta kalabilmek için faaliyetlerini internet üzerinden sürdürmektedirler. Firmalar açısından yeni bir iş yapma kanalı olan bu sanal düzlem, elektronik perakendecilik adı altında yeni bir kavram ortaya çıkarmıştır. Elektronik perakendecilik ile birlikte geleneksel perakendecilik faaliyetlerinin sanal düzleme aktarıldığını, karlılığı arttırıcı olması ve yeni potansiyel müşterilere ulaşmadaki hızı göz önünde bulundurulduğunda firmaların elektronik perakende faaliyetlerinde bulunma isteklerinin arttığını söyleyebiliriz. Bu tez çalışmasının ilk bölümünde elektronik perakendecilik ile ilgili teorik bilgilere yer verilmiştir. Elektronik perakendeciliğin gelişiminden iş modellerine kadar detaylı bilgiler bu bölümde yer almaktadır. İkinci bölümde, elektronik perakendecilikte pazarlama karmasının oluşturulmasına dair bilgiler yer almaktadır. Tıpkı geleneksel pazarlama karmasında olduğu gibi, sanal düzlemde oluşturulan ve elektronik perakendecilikle ilişkilendirilen pazarlama karması bu bölümde yer almıştır. Üçüncü ve son bölümde ise firmaların elektronik perakendecilikte pazarlama uygulamaları üzerine yapılan bir anket çalışması yer almaktadır.Ankete katılan firmaların frekans dağılımları, faaliyette oldukları yıl, sektör, çalışan sayısı,yıllık hasılat gibi faktörlerin maliyet avantajı,düşük fiyat politikaları, sahip oldukları lojistik altyapının rolü gibi faktörlerle aralarındaki ilişkiler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Lots of changes in the social and economic life were happened due to revolutionary advancements in the data processing technologies. It has become possible to produce, transmit and store data in digital platform without time and place restriction by the transforming knowledge as a digital data. Technological developments of 21st century, especially the evolution of computer and internet technology contribute to occur a knowledge society. Today, the way of doing business is changing. Companies, information and communication technologies to these developments in order to survive in the tough competitive environment, depending on its activities continue in via the internet. Companies making a new business channel in terms of this virtual planes, electronic retailing, has revealed a new concept under the name. Electronic retailing in conjunction with traditional retailing activities is increasing the profitability of virtual plane were transferred, and reaching new potential customers considering the speed of the companies present in the electronic retail activities, we can say that of the request. In the first part of this thesis work, it is given that theoretical information about electronic retailing. Detailed information to the business model for the development of electronic retailing is located in this section. In the second part, providing information about the creation of electronic retailing in vii the marketing mix. Just as in the traditional marketing mix, the marketing mix on a virtual plane that is generated and associated with electronic retailing took place in this section. The third and final section is located on a survey conducted on marketing practices in the electronic retailing companies. Frequency distribution of the participating companies in the survey, in which they are operating, industry, number of employees, the cost advantage of such factors as annual revenue, low-pricepolicies, with factor such as the role of logistics infrastructure that has been discussed between them. KeyWords: Electronic retailing, informationsociety, Internet, marketing m