Seçmen davranışlarına etki eden faktörlerin siyasal pazarlama açısından analizi: İzmir ilinde çok değişkenli bir inceleme
Analysis of factors that affect elector behavior in terms of political marketing: A multivariate survey in the city of İzmir
  1. Tez No: 410310
  2. Yazar: MEHMET CAN DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ NEJAT BİLGİNER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, İşletme, Political Science, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Pazarlama, Siyasal Pazarlama, Seçmen Davranışları, Marketing, Political marketing, elector behavior
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 430
Özet
Pazarlama bilimi ilkelerinin siyasal alana uygulanması şeklinde kısaca tanımlanabilecek siyasal pazarlama kavramı, siyasi partilerin ve adayların iktidar ya da yönetim erkine sahip olmak için rekabet ettikleri seçimlerde en yüksek seçmen desteğini sağlamaya yönelik gerçekleştirdikleri tüm çabaları kapsamaktadır. Ülkemizde siyasal pazarlama kavramı her ne kadar 1980 sonrası dönemde yoğun olarak kullanılmakta olsa da, bu kavram A.B.D. ve Avrupa ülkelerinde gerçekleşen seçimlerde oldukça sık karşılaşılan bir konuyu meydana getirmektedir.Siyasal pazarın tüketicisi konumunda bulunan seçmenlerin, gelişen teknoloji ile doğru orantılı olarak yükselen eğitim düzeyi, oy verme davranışlarında göz önünde bulundurduğu değişkenlerin geçmişe göre oldukça farklılaşmasına neden olmaktadır. Bu tür karmaşık bir süreç sonucunda ortaya çıkan“oy”kararının siyasi parti ve adayların lehine dönüştürülmesinde ise siyasal pazarlamaya olan ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır. Seçmenlerin hangi nedenler ile belirli siyasal ürünleri talep ettiklerinin belirlenmesi, siyasi parti ve adayların siyasal pazarlama çabalarında optimizasyona ulaşmalarına imkân tanıyabilecektir.Seçmen davranışlarını etkileyen faktörlerin siyasal pazarlama açısından çok değişkenli analizini gerçekleştirme amacını taşıyan bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, siyaset bilimi ve pazarlama bilimi ilişkisi, siyasal pazarlama kavramının temel özellikleri ve siyasal pazarlama karması unsurlarına ait tanımlamalar yapılmış, ikinci bölümde ise seçmen davranışlarını etkilediği varsayılan faktörler detaylı olarak incelenmiş ve son bölümde ise, İzmir ilinde 1013 kişi gerçekleştirilen alan araştırması ve 45 kişi ile gerçekleştirilen mülakat çalışmalarına ait bulgulara yer verilmiştir. Çalışma bulguların değerlendirilmesi ve gelecek çalışmalara yönelik önerilerle tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of political marketing which can be briefly defined as application of marketing principles in political field, consists of all endeavors that political parties and candidates realize in the elections in order to be in power. Though the concept of political marketing is used intensely in our country after 1980 this concept is much used in the elections of USA and European countries. Electors who are in the position of political marketing consumers and their proportionally raising educational level with advancing technology cause differentiation in voting variants. In order to direct the decision of“ vote”appearing in the end of such a complex process in favor of political parties and candidates, the need to political marketing increases every passing day. Determination of political products which and why electors prefer make possible for political parties and candidates to reach optimization in political marketing endeavors. The survey which aims to realize multivariate analysis of factor affecting elector behaviours in terms of political marketing consists of three parts. In the first part relation between political science and marketing science, basic features of political marketing concept and definitions of political marketing composite elements, in the second part detailed examination of supposed factors affecting elector behaviours and in the last part part field study realized with1013 persons in the city of Izmir and the findings of interview realized with 45 persons. It is completed with evaluation of survey findings and recommendations for the coming surveys.