Satış geliştirme tekniklerinin hazcı (hedonik) tüketim üzerindeki etkisi üzerine bir araştırma
A study on the effect of sales promotion activities on the hedonic consumption
- Tez No: 410311
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA AYTUĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pazarlama iletiĢimi, SatıĢ GeliĢtirme, Hedonik Tüketim, Marketing Communication, Sales Promotion Activities, Hedonic Consumption
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 297
Özet
KüreselleĢme, teknolojik geliĢmeler, hızlı nüfus artıĢı, kültürel ve sosyoekonomik yapıda meydana gelen değiĢmeler vb… çeĢitli nedenlerle tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarında, yaĢam tarzlarında ve dolayısıyla satın alma davranıĢlarında değiĢiklikler meydana gelmiĢtir. Gelinen noktada tüketiciler artık sadece ihtiyaçlarını gidermek için alıĢveriĢ yapmamakta; bunun yanında alıĢveriĢten haz almaya çalıĢmaktadırlar. Tüketicileri satın alma davranıĢına iten faktörler arasında mal ya da hizmetlere ihtiyaç duymalarının yanında bu mal ve hizmetlerin onlar için ne anlam ifade ettiği gelmektedir. Bu da hedonik tüketim kavramını ortaya çıkarmıĢtır. ĠĢletmeler de hızla değiĢen tüketici istek ve ihtiyaçlarına zamanında ve doğru cevap verebilmek için, çeĢitli farklılaĢma yolları arayarak farklı satıĢ ve pazarlama yöntemleri geliĢtirmeye baĢlamıĢlardır. Pazarlama iletiĢimi karması unsurlarından olan satıĢ geliĢtirme bunlardan biridir. Bu çalıĢmada; pazarlama iletiĢimi karması unsurlarından olan satıĢ geliĢtirme tekniklerinin hedonik tüketim üzerindeki etkisi incelenmeye çalıĢılmıĢtır.
Özet (Çeviri)
With the various reasons such as globalization, technological developments, rapid population increase, changes occurring in the cultural and socioeconomic structure etc. Some changes occurred in the desires and needs, life styles and, hence, purchasing behaviors of consumers. On this point arrived, consumers not only make shopping to remove their needs, but also, besides this, they try to take delight from shopping. Among the factors driving consumers to purchasing behavior, besides they need the goods and services, there is what these goods and services mean for them. This also revealed the concept of hedonic consumption. Business enterprises, for being able to respond in time and correctly to the desires and needs of consumers, which rapidly change, searching for the various differentiation ways, have begun to develop the different sale and marketing methods. One of these is sale development among elements of marketing communication mix. In this study, the effect of sales promotion activities, among elements of marketing communication mix, on hedonic consumption has been attempted to be examined.